Nova batalla PSOE-Sumar per l'agilització dels plans urbanístics
La nova llei del sòl busca incrementar l'oferta d'habitatge i ha suscitat crítiques dels ecologistes
MADRIDEl govern espanyol ha reactivat la reforma de la llei del sòl i rehabilitació urbana. Aquest dimarts la norma ha tornat a passar pel consell de ministres després de quedar en standby per la convocatòria electoral a Espanya el maig de l'any passat. Ara arribarà al Congrés dels Diputats, on el tràmit parlamentari s'albira complicat: la reforma impulsada pel ministeri d'Habitatge (PSOE) no només té el rebuig d'entitats ecologistes, sinó que Sumar, el soci minoritari dins l'executiu, s'hi oposa i Podem ja ha dit que hi votarà en contra. "La vocació és comptar amb un ampli consens [per tirar endavant la norma]. És una llei que vol donar seguretat jurídica", ha defensat la portaveu del govern espanyol, Pilar Alegría, en roda de premsa aquest dimarts.
Des del ministeri d'Habitatge expliquen que l'objectiu de la reforma és "evitar que els errors de caràcter formal que siguin esmenables puguin donar lloc a la nul·litat total dels instruments d'ordenació territorial i urbanística". En essència, la reforma de la llei del sòl planteja que no es puguin paralitzar plans d'ordenació urbanística per defectes menors.
"Els plans urbanístics són una eina imprescindible per al desenvolupament de pobles i ciutats", defensen des del ministeri d'Habitatge. El govern espanyol emmarca aquesta reforma en un moment en què l'accés a l'habitatge és gairebé una quimera per a la població jove i necessita donar ales a l'oferta, és a dir, a construir nous immobles, tal com s'ha compromès a fer al llarg de la legislatura. De fet, l'Associació de Promotors i Constructors d'Espanya ha celebrat la reactivació de la norma i assegura que "permetrà accelerar la construcció d'habitatge", segons informa Europa Press.
Esmenes al Congrés dels Diputats
Ara bé, qui no ho veu de la mateixa manera són les entitats ecologistes. Ecologistes en Acció ha denunciat que el text "pretén posar fre a les sentències que declaren nuls de ple dret planejaments urbanístics per la seva il·legalitat. Retalla l'acció pública, en concret el dret a la ciutadania a recórrer l'urbanisme il·legal i introdueix un articulat que permet cancel·lar la constància registral del dret de reversió", afirma l'organització en un comunicat publicat aquest dimarts al matí. Des del col·lectiu creuen que es tracta d'un "retrocés sense precedents" en l'àmbit urbanístic. Per la seva banda, des de Sumar donen per fet que la norma patirà canvis durant la tramitació al Congrés. "El text no planteja adequadament l'objecte declarat per la norma de reforçar la seguretat jurídica en l'àmbit de la planificació urbanística", apunten fons de la formació que lidera Yolanda Díaz.