Indústria

Nou rècord de multinacionals ubicades a Catalunya: ja ocupen dos de cada deu catalans

Les empreses instal·lades ja són 9.255, 100 més que l'any anterior

2 min
La vacuna d'Oxford i AstraZeneca.

BarcelonaCatalunya compta amb 9.255 empreses estrangeres instal·lades al seu territori, cosa que suposa un nou rècord històric, després de créixer en 100 companyies respecte a l'any anterior. Així, el nombre de multinacionals en territori català ha crescut un 1% anual, mentre que respecte a fa deu anys, l'increment és del 62%.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Les empreses internacionals han elevat fins al 20% la seva representació en el total d'ocupació de Catalunya, a l'hora que suposen l'1,4% del total d'empreses i el 31,6% del volum de negoci. Les inversions estrangeres més destacades d'enguany han estat les de Rovio, AstraZeneca, Lufthansa, Galderma i Arxada. L'informe recull que una de cada quatre empreses s'ha establert a Catalunya en els últims cinc anys

Són dades del directori de filials d'empreses estrangeres a Catalunya elaborat per Acció i que aquest dimecres han presentat el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el conseller d'Empresa i Coneixement, Roger Torrent. Ho han fet en l'acte Passeu 2023, que ha comptat amb la participació de centenars de directius de multinacionals estrangeres establertes a Catalunya.

Els Estats Units, en auge

Els països d'origen més comuns en les empreses estrangeres instal·lades a Catalunya són els Estats Units i França, amb una representació del 15% i el 14% sobre el total, respectivament. Per darrere es troben Alemanya (12%), el Regne Unit (10%) i Itàlia (8%).

El cert és que els Estats Units no només lideren el rànquing, sinó que també encapçalen la llista dels països que creixen més, amb un augment interanual del 15%. Els segueixen el Japó (12%) i Singapur (8%). Les multinacionals assentades a Catalunya provenen de 90 països.

L'estudi també recull els principals sectors d'activitat d'aquestes companyies i conclou que les filials estrangeres ubicades a Catalunya es dediquen a l'automoció (16%), l'alimentació (14%), la química (12%), la indústria farmacèutica (7,5%) i les tecnologies de la informació i la comunicació (4%). El 60% de les empreses estan al Barcelonès.

L'últim informe, presentat també en un acte similar pel president Aragonès al Palau de la Generalitat, recollia un increment del 2,8% respecte al 2019, l'any anterior a la pandèmia, quan s'havien comptat per última vegada. Totes elles facturaven aleshores un global de 236.000 milions d'euros. El Govern fa temps que treballa amb una cartera de 600 projectes de companyies estrangeres que potencialment poden invertir a Catalunya, el 55% dels quals són projectes industrials.

Rànquing de les 10 primeres multinacionals instal·lades a Catalunya per facturació
  • 1.- Cemex (Mèxic). Matèries primeres

    11.574 M€

  • 2.- Seat (Alemanya). Automoció

    10.934 M

  • 3.- Nestlé (Suïssa). Alimentació

    2.395 M€

  • 4.- Dow (Estats Units). Química i plàstics

    2.263 M€

  • 5.- Basf (Alemanya). Química i plàstics

    1.901 M€

  • 6.- Novartis (Suïssa). Indústria farmacèutica

    1.550 M€

  • 7.- HP (Estats Units). Sistemes industrials

    1.427 M€

  • 8.- Bayer (Alemanya). Indústria farmacèutica

    1.234 M€

  • 9.- Schneider Electric (Alemanya). Electricitat

    1.219 M€

  • 10.- Lear Corporation (Estats Units). Automoció

    1.205

stats