Economia20/02/2017

Nou rècord històric d'exportacions: Catalunya ven més de 65.000 milions a fora per primera vegada

El dèficit comercial també augmenta perquè la recuperació econòmica està alimentant les importacions

àlex Font Manté
i àlex Font Manté

BarcelonaLes empreses catalanes van batre el 2016, per setè any consecutiu, un nou rècord d'exportacions. Així ho mostren les dades publicades aquest dilluns pel ministeri d'Economia, segons les quals Catalunya va exportar més de 65.000 milions d'euros per primera vegada. En concret, van ser 65.142 milions, un 2% més que el 2015. La Generalitat ha destacat que aquest increment és més elevat que el de la mitjana de la zona euro (+0,7%) o el de potències industrials com Alemanya (+1,2%) o Itàlia (+1,1%).

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La Generalitat va voler destacar que aquest increment és més elevat que el de la mitjana de la zona euro (+0,7%) o el de potències industrials com Alemanya (+1,2%) i Itàlia (+1,1%). Per al secretari d’Empresa i Competitivitat, Joan Aregio, aquests registres són “el resultat de l’esforç perseverant, insistent i permanent de l’empresa catalana, una de les més internacionalitzades del nostre entorn”.

Cargando
No hay anuncios

Amb tot, no tothom és tan optimista a l’hora d’analitzar les dades. L’associació d’empreses industrials exportadores (Amec) va alertar ahir mateix que el ritme de creixement de les exportacions s’està alentint, un fet que veu “amb preocupació”. Les dades avalen aquesta tesi: si el 2016 les exportacions van augmentar un 2%, un any abans ho havien fet per sobre del 6%, més del triple. En el boom exportador dels últims temps hi ha hagut sotracs, com va passar entre el 2012 i el 2013, quan les vendes a l’estranger només van repuntar un 0,2%. Tot seguit, però, les vendes es van recuperar i van tornar a créixer amb força.

Catalunya ja exporta un 65% més a l’estranger que a Espanya

Cargando
No hay anuncios

Ara bé, l’Amec opina que aquest cop pot ser diferent. Per què? Per les polítiques de restricció al comerç que s’estan començant a implantar als Estats Units des del nomenament de Donald Trump com a president, que de moment ja han suposat la sortida del seu país de l’acord de lliure comerç amb els països del Pacífic i la congelació de l’acord amb Europa. Els nous aires proteccionistes, per tant, poden acabar perjudicant el creixent sector exportador català, conclou Amec.

Més dèficit comercial

Cargando
No hay anuncios

Una mala notícia que contenen les dades és que, igual que augmenten les exportacions, també creix el dèficit comercial (és a dir, que Catalunya importa més del que exporta). En concret, Catalunya va importar l’any passat productes i serveis valorats en 77.800 milions d’euros, un 2,4% més.

Això significa que Catalunya va tancar el 2016 havent importat prop de 12.700 milions més dels que havia exportat, una xifra que suposa un augment del 4% respecte al 2015. Dit d’una altra manera, el dèficit comercial va ser el més voluminós des del 2011.

Cargando
No hay anuncios

L'associació Amec veu "amb preocupació" l'alentiment en el ritme de creixement de les exportacions

Igual que l’augment de les exportacions ha sigut constant des del 2009, les importacions també estan pujant amb força en els últims temps, coincidint amb la recuperació de l’economia catalana que s’ha concretat en el repunt del consum. I aquest fet dificulta la reducció del dèficit comercial que històricament ha tingut Catalunya.

Cargando
No hay anuncios

Com també és habitual, Catalunya va ser la comunitat més exportadora d’Espanya, ja que més d’una quarta part de les vendes a l’estranger (un 25,6%) les van fer empreses catalanes. La segona comunitat més exportadora és el País Valencià (11,3%) i la tercera és Madrid (11,1%). Entre les dues, però, exporten menys del que ho fa Catalunya.

Per províncies, les empreses de Barcelona acaparen gairebé el 80% de l’activitat exportadora, mentre que Tarragona és la segona, Girona la tercera i Lleida la quarta. I, de totes, Tarragona va ser l’única que va patir descensos l’any passat. En concret, les exportacions tarragonines van baixar un 1,5%.