TRIBUNALS
Economia27/03/2016

Els nou delictes fiscals de l’exministre Rato

Hisenda detalla nou suposades il·legalitats (dues, prescrites) per valor de set milions

Ara
i Ara

BarcelonaRodrigo Rato hauria comès fins a nou delictes de frau fiscal entre el 2008 i el 2014 a través de la seva societat Kradonara 2001, considerada l’epicentre de la xarxa empresarial de l’exvicepresident del govern de José María Aznar. Així ho denuncia Hisenda, tot i que l’oficina antifrau matisa que dos d’aquests delictes ja han prescrit perquè han passat més de cinc anys des que es van cometre. Així, no li comportarien cap pena però sí que “es poden considerar antecedents” en el cas de blanqueig de capitals que actualment està en fase d’instrucció.

Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons Efe, l’Organització Nacional d’Investigació del Frau (Onif) denuncia moviments invisibles de divises entre Kradonara 2001 i regions com el Regne Unit, Gibraltar i Luxemburg per valor de gairebé set milions d’euros des de la seva fundació. D’aquests diners, 6,5 milions corresponen a entrades i la resta a imports de sortida, quantitats que s’afegeixen als 413.000 euros aportats per la seva matriu, Vivaway, l’any 2001.

Cargando
No hay anuncios

La primera operació denunciada per Hisenda fa relació a la campanya publicitària de la sortida a borsa de Bankia (entitat que el propi Rato va presidir entre el 2010 i el 2012), adjudicada a Zenith i Publicis. El jutge instructor, Antonio Serrano-Arnal, ho considera un presumpte delicte de corrupció entre particulars. El cas se centra en la suposada manipulació del concurs a favor d’una agència que va demanar “un preu desorbitat” per prestar serveis a Bankia i que hauria rebut un tracte de favor després del pagament de dos milions d’euros a Alberto Portuondo, aleshores assessor de Bankia i de totes dues agències i considerat un testaferro de Rato.

Segons sospita Hisenda, part d’aquesta quantitat, uns 835.000 euros, va acabar en una societat opaca i no es va tributar correctament, fet que suposa un frau d’uns 280.000 euros entre el 2011 i el 2012.

Cargando
No hay anuncios

El gruix de l’acusació se centra en la relació entre Kradonara, la panamenya Westcastle i la mercantil Red Rose -ubicada, possiblement, a les Bahames-. Hisenda hi veu fins a cinc delictes fiscals, després que ni Rato ni cap d’aquestes empreses tributessin els moviments de divises en aquest entramat internacional. Un d’ells ja hauria prescrit, mentre que la resta suposen un perjudici econòmic per a Hisenda de prop de 4,4 milions d’euros.

L’Onif també sospita de la tributació de Rato durant el 2013 i el 2014 perquè creu que darrere de la facturació de Kradonara s’amagava la remuneració de l’exdirector gerent del Fons Monetari Internacional com a membre del consell assessor de Telefónica. D’aquesta manera, Rato hauria deixat de declarar 162.000 euros el 2013.

Cargando
No hay anuncios

També s’investiguen les operacions entre Rato i Bureau Consulting de Conferenciantes, on hauria facturat conferències impartides entre el 2007 i el 2014 a través de la societat Arada, que l’exministre va fundar amb la seva exdona, Ángeles Alarcó, que és ara la presidenta de Paradores. Això hauria comportat dos delictes fiscals, un ja prescrit, per valor de 371.000 euros.

Hisenda també sospita de les transferències fetes a Arada des del banc turc Akbank, on Rato va treballar, i que haurien suposat un frau de 109.000 euros (no constitutiu de delicte) perquè van ser rendes no declarades.

Cargando
No hay anuncios

L’Onif destaca, finalment, els ingressos efectuats per Rato i les seves societats a la mercantil alemanya Bagerpleta GmbH. Aquesta empresa va rebre prop de dos milions d’euros que “presumiblement”, segons Hisenda, s’haurien destinat a la construcció i posterior explotació de l’hotel Catalonia Berlin Mitte, en què l’exministre té una participació majoritària del 50%. Aquest establiment, situat a Berlín, hauria servit per donar sortida a diners no declarats i també per justificar els ingressos de l’exministre.