Economia 08/03/2013

Nou episodi en la batalla comercial: el Govern portarà al TC el decret espanyol

L'alt tribunal va suspendre fa dues setmanes el darrer decret català, aprovat per la Generalitat per blindar el model català i les seves competències

Elena Freixa
1 min
CONFUSIÓ SOBRE ELS HORARIS COMERCIALS
 El marc normatiu català torna a enterbolir-se després que el Constitucional hagi atès les queixes del PP, que vol tombar la llei catalana i aposta per un model comercial amb horaris liberalitzats a tot l'Estat.

BarcelonaEl conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, ha confirmat aquest divendres que la Generalitat recorrerà al Tribunal Constitucional el reial decret que el govern espanyol va aprovar l'estiu passat on imposava una liberalització comercial a nivell estatal.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El Govern presentarà el recurs després que el TC suspengués fa dues setmanes el decret català que pretenia blindar el model comercial davant el que es considera una invasió competencial de Madrid.

La suspensió del decret català per part del Constitucional té l'origen en un recurs presentat pel PP que defensa que qualsevol model autonòmic ha de respectar els aspectes liberalitzadors en matèria d'horaris i rebaixes que conté el reial decret estatal.

Segons la Generalitat, però, comerç és una competència on Catalunya té l'última paraula i és per això que possiblement la setmana que ve podria aprovar formalment el recurs per tombar l'última norma espanyola.

El govern espanyol va instaurar que els comerços podien obrir, si ho volien, fins a 90 hores setmanals −en lloc de 72, com marca la llei catalana− i 10 diumenges a l'any −en comptes de 8.

A més, segons els arguments ministerials, els comerços de menys de 300 metres quadrats poden obrir les 24 hores del dia i els 7 dies de la setmana, mentre que si regís la norma catalana, només ho podrien fer les botigues més petites de 150 metres quadrats i que es dediquin a vendre alimentació. També es liberalitza el període de rebaixes per poder-ne fer tot l'any.

En paral·lel a la batalla als tribunals, CiU i ERC van entrar al Parlament la setmana passada una proposició de llei per fer per la via d'urgència una nova norma que defensi un model propi de comerç.

stats