El nou banc català 11Onze començarà a operar l’1 d’octubre
L’entitat treballarà amb una llicència europea i al principi només permetrà l’entrada de 5.000 clients
El nou banc català 11Onze començarà a operar l'1 d’octubre. L’entitat, que acollirà dipòsits i emetrà targetes de dèbit, obrirà les portes a partir d’aquell dia a les 5.000 primeres persones que vulguin convertir-se en clientes seves, segons ha explicat en un comunicat. Les persones que no hi accedeixin en aquesta primera tongada quedaran registrades en una llista d’espera i "no se sap amb quina rapidesa hi aniran entrant", segons explica un portaveu de la nova fintech catalana. Originalment, l’entrada s’està oferint a les persones que estan registrades a La Plaça, una xarxa social on interactuen els clients de la companyia.
La companyia havia intentat fer el llançament abans de l’estiu però finalment ha optat per esperar fins a la tardor. La nova entitat operarà amb els permisos de l’empresa britànica Weavr, que disposa d’una llicència bancària d’un país de l’eurozona que no revela. Des d’11Onze no saben precisar si la companyia gaudirà del fons de garantia de dipòsits (que blinda amb fins a 100.000 euros cada compte corrent de l’eurozona), però sostenen que Weavr té assegurats "per llei" els fons dels seus clients. "Si 11Onze fallés, els diners estan assegurats", reiteren aquestes veus.
La companyia també col·labora amb Episode Six, una altra fintech de Texas que ofereix una plataforma de pagaments i que té entre els seus accionistes el banc HSBC o la companyia de targetes Mastercard. El president de l'entitat, James Sène, un emprenedor d'origen senegalès, explica que un dels seus serveis serà oferir un "moneder de moneders" perquè els clients puguin veure des de la seva plataforma els diners que tenen en altres entitats financeres.
L'origen
Sène fa tres dècades que resideix a Catalunya i prepara el projecte des de fa un any. Segons explica, ha muntat empreses a tots els continents excepte a Oceania. Per crear 11Onze s’ha muntat una complexa estructura societària que, com reconeixen des de l’entitat, està dissenyada per dificultar saber qui hi ha al darrere. Aquesta estructura compta amb una fundació a Suïssa "per raons estratègiques", però aquesta organització "té escrit que la integritat dels diners s’invertiran a Catalunya", segons explica Sène a la web de la companyia. "Només cal saber en quins sectors" s’invertiran aquests diners. Segons Sène, si els diners s’inverteixen "estatègicament", 11Onze controlarà "el 40% del PIB de Catalunya". La directora general del banc serà la terrassenca Natàlia Cugueró-Escofet.
La companyia ha fet dues rondes de finançament i ara està tancant la tercera i més voluminosa, per valor de set milions d’euros. L'entitat gairebé dona per fet que n’haurà de fer més per finançar el seu creixement.