Nostrum tanca les seves cuines centrals i n'acomiadarà la plantilla

L'empresa Masia Artesana serà qui s'encarregui a partir d'ara de l'elaboració dels seus productes

Nostrum inverteix sis milions  i triplica la capacitat de la fàbrica
Paula Clemente / àlex Font Manté
26/07/2019
2 min
7
Regala aquest article

BarcelonaL’empresa Home Meal Replacement, més coneguda per la seva marca de menjars preparats Nostrum, segueix acumulant males notícies. La companyia, actualment en concurs de creditors (suspensió de pagaments), ha anunciat una decisió dràstica: el tancament de les seves cuines, on s’elaborava tot el menjar que es venia als seus locals i franquícies. Això implicarà també l’acomiadament de treballadors. Tot i que Nostrum no ha concretat quantes persones perdran la feina, al registre mercantil consta que la companyia té una seixantena d’empleats. Segons el grup, l’expedient de regulació ja està pactat amb els treballadors.

Home Meal també ha anunciat, a través d’un comunicat, que a partir d’ara serà l’empresa Masia Artesana la que s’encarregarà de proveïr els locals de Nostrum amb menjar. Precisament, Masia Artesana, dedicada tradicionalment a la producció de porc i amb seu a les Borges Blanques, va comprar el 2014 una planta de plats preparats des de la qual produirà ara els plats de Nostrum.

Segons el comunicat, l’acord “garanteix la viabilitat futura de la companyia i la sortida del procés concursal el 2020”.

Les cuines de Nostrum tenen una llarga història al darrere: ubicades a Sant Vicenç de Castellet i en les quals hi havia destinat sis milions d’euros, feia tan sols quatre anys que havien estat inaugurades. Aquesta inversió va marcar per a la companyia l’inici d’una nova etapa, molt més ambiciosa que l’anterior. L’empresa va fer una inversió en aquesta planta de Sant Vicenç però, per rendibilitzar-la, es va veure obligada a expandir-se de manera molt agressiva: és per això que Nostrum volia ser present a set països europeus el 2021 i convertir-se en la primera empresa de menjar ràpid europea amb presència a més d’un país.

Però per finançar aquesta expansió alhora li calien cada cop més diners. El 2014 el deute del grup era de 3,7 milions, i l’any passat fregava els 23 milions. I quan l’aixeta del finançament es va tallar, Nostrum va haver de suspendre pagaments. Això va ser a finals de febrer i des d’aleshores la companyia està sota administració concursal.

Des de fa tres mesos, a més, la gestora Trea Asset Management, propietat de Carles Tusquets, és la principal accionista de Nostrum en controlar un 38% del capital. Trea, però, no ostenta tota aquesta participació, sinó que aglutina les accions de diferents vehicles d’inversió.

El segon principal accionista de la companyia segueix sent Quirze Salomó, fundador i fins fa poc principal accionista, que ara ostenta el 23% del capital. Salomó era també el president i conseller delegat de l’empresa fins que es va declarar el concurs de creditors al febrer. Aleshores el consell de la companyia el va destituir.

stats