LABORAL

Només un 36% de les persones amb discapacitat treballen

FemCat demana que l’ocupació d’aquest col·lectiu sigui “un acte de normalitat i no de caritat”

Segons FemCat, Espanya no està entre els països on els discapacitats tenen més presència al mercat laboral. A la imatge, un invident.
Albert Cadanet
14/07/2017
2 min

BarcelonaA diferència del PIB o dels preus de l’habitatge, les xifres d’ocupació encara no han arribat als nivells d’abans de la crisi. A Catalunya, l’atur actual supera el 15%, lluny del 7% que hi havia a inicis del 2008. I les persones amb alguna discapacitat reconeguda són uns dels col·lectius més afectats pel nou context econòmic i social.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons la fundació privada d’empresaris FemCat, a Catalunya només treballen el 36% de les persones amb discapacitat que podrien fer-ho. Les últimes dades disponibles al departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya daten de l’any 2015. Llavors hi havia 280.000 persones amb una discapacitat en edat de treballar.

Des de FemCat pretenen que la seva realitat s’iguali a la de la resta de població, de manera que l’ocupació de les persones amb discapacitat es converteixi “en un acte de normalitat i no de caritat”, com va dir ahir Pau Relat, president de FemCat. Des de la fundació van explicar que diverses empreses membres ja estan aplicant polítiques per contractar directament aquests treballadors i que volen anar “més enllà de la normativa”. Ara mateix, la llei fixa que les empreses de 50 treballadors o més ha de tenir, com a mínim, un 2% dels treballadors contractats amb una discapacitat. “Les empreses ja compleixen la legislació, però nosaltres demanem d’anar més enllà d’aquest llindar”, va subratllar Relat. Malgrat no disposar de dades oficials, des de FemCat van assegurar que Espanya no és un dels països amb una taxa d’ocupació elevada en aquest grup de persones. “A Israel, per exemple, el nivell de persones contractades que pateixen una discapacitat física és altíssim”, va indicar Relat.

L’atur dels majors de 45 anys

Un altre dels col·lectius que més s’ha vist afectat per la crisi és el de les persones de més de 45 anys. Segons un informe elaborat pel Consell de Treball Econòmic i Social de Catalunya (CTESC), tres de cada quatre aturats de més de 45 anys porten més d’un any a les llistes de desocupats -161.000 persones-. A més, gairebé tres de cada cinc acumulen més de dos anys a l’atur.

El mateix informe indica que el risc de pobresa pel que fa a aquest col·lectiu s’ha accentuat i que la taxa de cobertura de la protecció per atur ha caigut dràsticament, del 84% el 2007 al 60% el 2016. En aquest sentit, el grup més afectat per l’atur de llarga durada és la població que té entre 55 i 59 anys, de sexe femení, de nacionalitat estrangera, amb un nivell educatiu baix i de llars unipersonals o monoparentals.

En la presentació de l’estudi, Llorenç Serrano, membre del Grup Primer de CTESC, ha remarcat la importància de la “coordinació entre les administracions” i el fet “d’eliminar els estereotips” per facilitar la incorporació al mercat laboral dels col·lectius més castigats.

stats