LABORAL

El nombre de treballadors per cada jubilat caurà a la meitat el 2050

La població en edat de treballar tornarà a créixer l’any que ve

Independentment de l’evolució de la població activa, el que reflecteix l’informe és un progressiu envelliment dels treballadors.
Xavier Grau
15/04/2016
2 min

BarcelonaLa tendència dels últims cinc anys de pèrdua de població activa -les persones entre 16 i 64 anys que estan en edat de treballar- es trencarà l’any que ve, segons les previsions publicades ahir per l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat). L’any que ve podria iniciar-se un lleuger repunt, que podria durar fins al 2030, per entrar a partir d’aleshores en una nova tendència a la baixa fins al 2050.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquestes previsions es recullen a l’informe sobre projeccions de població activa de l’Idescat, que va presentar ahir el vicepresident econòmic, Oriol Junqueras. Segons l’Idescat, la població activa de Catalunya es va situar el 2015 en 3,78 milions de persones, mentre que per al 2030 serà de 3,93 milions. Posteriorment, baixarà fins als 3,66 milions de persones el 2050, en l’escenari “més probable”.

Impacte de l’envelliment

Una de les conclusions de l’informe és la reducció de la ràtio de població activa respecte dels jubilats, fet que, segons els experts, compromet les futures pensions. Segons aquest informe, el progressiu envelliment de la població farà que aquesta ràtio passi de les 2,84 persones actives per cada major de 65 anys que hi havia el 2015 a les 2,35 el 2030 i només 1,57 l’any 2050. El director de l’Idescat, Frederic Udina, va assegurar que, malgrat que les estimacions tenen un “alt nivell d’incertesa”, l’estudi mostra que l’augment d’edat de la població activa serà el tret més important del mercat laboral en les pròximes dècades.

Un envelliment que també queda reflectit en un desplaçament del centre de gravetat de la població activa (és a dir, la forquilla d’edat amb més persones). El 2030 el centre de gravetat es desplaçarà dels que tenen entre 25 i 39 anys al grup dels que estaran entre els 40 i 50 anys. Aquest efecte es produeix pel pas de les generacions amb alta natalitat -com les dels anys 1960- a la incorporació del que es consideren generacions buides, els nascuts en els anys 80 i 90.

La part positiva de l’informe de l’Idescat està en la taxa d’activitat, que recull la proporció d’actius sobre la població total de 16 anys o més, i que actualment és del 78,9%, mentre que es preveu que se situï en el 80,2% l’any 2030. Junqueras va recordar que aquesta taxa és de les més altes d’Europa, i que això és producte de factors com la incorporació de la dona al mercat laboral. Però la demògrafa Anna Cabré va matisar que una cosa és la població activa i una altra la població ocupada, la que té feina, i que seria millor que Catalunya estigués més ben situada en aquest rànquing.

stats