El nombre d'hotels en venda a Catalunya creix un 20% l'últim any
Només Andalusia supera el Principat en establiments en venda
BarcelonaLa pandèmia ha afectat durament el sector turístic i entre els principals damnificats hi ha el sector hoteler, que amb habitacions buides en molts casos no pot fer front al pes del seu deute, malgrat les mesures extraordinàries com els ERTO. Un informe del portal immobiliari Idealista indica que a Catalunya hi ha 113 establiments en venda, quan fa un any eren 94, és a dir, el nombre d'hotels en venda ha crescut un 20%.
Segons aquest informe, al conjunt d'Espanya hi havia l'1 d'agost 639 hotels en venda, un 30% més que fa un any. Les zones costaneres i turístiques són les més afectades. Així, el nombre d'establiments en venda en províncies de costa ha augmentat un 44% i hi ha 465 establiments que s'anuncien a la recerca d'un comprador.
Catalunya és la segona comunitat amb més hotels en venda, per darrere d'Andalusia, amb 135 establiments (un 50% més que fa un any). Per darrere del Principat hi ha les illes Balears, amb 67 establiments en venda (un 34% més); Castella i Lleó, amb 61 hotels (un 11,5%) menys; i el País Valencià, amb 57 establiments, un 72% més.
La pandèmia del covid-19 ha situat els hotels en la diana dels fons oportunistes. Ja fa un any es van començar a crear fons per invertir en aquests establiments, amb les gestores convençudes que la caiguda del turisme portaria molts hotelers a dificultats financeres que facilitarien les oportunitats de compra a bon preu d'uns actius que s'espera que tornin a la rendibilitat quan passi l'emergència sanitària i es reactivi el turisme.
Operacions a Catalunya
De fet, ja hi ha hagut importants operacions de venda d'hotels. Qui era fins fa poc president del Gremi d'Hotels de Barcelona, Jordi Mestre, es va vendre per Nadal l'hotel Nobu de Barcelona i després a finals de juliol va traspassar a la multinacional canadenca Brookfield Asset Management la resta dels seus establiments Selenta Group, que inclouen l'hotel Sofia de Barcelona, per 440 milions d'euros. El paquet incloïa, a més del Sofia, l'Expo Barcelona i dos hotels més a Marbella i a Tenerife.
Un altre cas paradigmàtic és el del Gran Hotel Central, a la Via Laietana. La gestora Schroders Capital Real Estate Hotels va anunciar la compra, per 93 milions d'euros, d'aquest establiment, un cinc estrelles a la Casa Cambó. Único Hotels, una companyia de Pau Guardans, n'era la propietària i continuarà explotant-lo. Altres vendes destacades han sigut l'Apolo de Barcelona, que va comprar Meliá per 90 milions. I la socimi Next Point Capital va comprar per 6 milions d'euros l'Hotel Meliá de Girona, que era propietat d'un family office de Mallorca.