Nokia i Sony segueixen Ericsson i tampoc participaran presencialment en el Mobile
Les dues companyies deixen la porta oberta a sumar-s'hi de manera virtual
BarcelonaDesprés que ahir la sueca Ericsson va obrir la veda, la cancel·lació de dues empreses més suma un grau d'incertesa respecte a la celebració el juny vinent del Mobile World Congress (MWC). La finlandesa Nokia i la japonesa Sony han comunicat que tampoc hi participaran. La primera ho ha decidit després d'haver avaluat "acuradament" els riscos pel coronavirus. Ara bé, el grup de telecomunicacions deixa oberta la porta a afegir-s'hi de manera virtual, segons ha explicat en un comunicat: "Entenem que la GSMA [l'entitat organitzadora] està planejant una sèrie d'activitats virtuals i treballarem amb ells per saber com hi podem participar".
Com en el cas d'Ericsson, Nokia insisteix en posar per davant la salut dels empleats, que considera de "màxima importància". Així doncs, prefereix evitar els desplaçaments internacionals fins a Barcelona mentre la campanya de vacunació encara estigui en l'etapa inicial. Tot i així, igual que l'empresa sueca, sí que va participar en el Mobile de Xangai fa algunes setmanes i fins i tot directius seus hi van fer conferències.
Sony també ha preferit no assistir presencialment al Mobile, però ha remarcat en el seu comunicat que "el món canvia cada vegada més cap a oportunitats digitals i online per prevenir la propagació del nou coronavirus". Ha suggerit, doncs, que les seves novetats es podrien exposar al congrés, però de manera virtual: "Sony Mobile es comunicarà de manera que pugui oferir notícies importants sobre els seus productes a una audiència més àmplia".
Data alternativa aquest any
Com ja va explicar l'ARA, diverses companyies del sector tecnològic havien pressionat la GSMA per fer una edició 100% virtual del congrés o almenys retardar-ne l'edició fins a l'últim trimestre del 2021, quan les vacunes hagin arribat a una part més important de la ciutadania. En cas que fos així, a la indústria li preocupa una altra conseqüència: l'edició quedaria massa a prop de la del 2022. Tot i així, la patronal de les telecomunicacions s'ha mantingut ferma en les dates previstes i vol tirar endavant el congrés d'enguany amb presència física del 28 de juny a l'1 de juliol. A finals de març es reunirà per tornar a avaluar la situació, encara que l'impacte de noves baixes podria avançar la trobada. Els organitzadors també tenen reservada una data alternativa.
Aquestes primeres cancel·lacions arriben pocs dies després que la GSMA anunciés amb quines mesures blindaria el MWC dels possibles contagis de covid-19. Els organitzadors esperen rebre uns 50.000 assistents, menys de la meitat dels 100.000 habituals, als quals s'obligarà a sotmetre's a un test d'antígens cada 72 hores. L'entitat va expressar ahir el "respecte" per la decisió d'Ericsson de no assistir-hi i va admetre que era conscient que no totes les empreses podrien participar en el Mobile del 2021.
És difícil obviar les similituds amb la situació que el congrés va viure fa un any, en què el degoteig de baixes va obligar la GSMA a cancel·lar-lo. Com va passar aleshores, tant la Generalitat com l'Ajuntament de Barcelona van esvair ahir els rumors que es repeteixi aquell escenari i van defensar que el Mobile es farà al juny.
- 5 de febrer del 2020La companyia coreana LG va ser la primera en anunciar que no participaria el 2020 al Mobile per la incertesa davant el coronavirus, que aleshores pràcticament no havia provocat contagis a Europa.
- 8 de febrer del 2020Després d'algunes baixes de menys importància, el grup de telecomunicacions suec Ericsson comunica que no assistirà al congrés i el degoteig de cancel·lacions s'accelera.
- 12 de febrer del 2020Després d'una reunió molt tensa amb les administracions locals (la GSMA va portar-hi un advocat per negociar tots els termes de l'anunci), els organitzadors expliquen que s'han vist obligats a cancel·lar l'esdeveniment per una causa de "força major": la pandèmia del covid-19.