Economia12/10/2020

El Nobel d'economia premia la innovació en el camp de les subhastes

L'acadèmia sueca escull els economistes nord-americans Paul Milgrom i Robert Wilson

Leandre Ibar Penaba
i Leandre Ibar Penaba

BarcelonaEls nord-americans Paul R. Milgrom i Robert B. Wilson han estat els guardonats amb el premi Nobel d'economia del 2020 pels seus treballs de recerca en el camp de les subhastes. Les investigacions dels dos economistes tenen aplicació en moltes mercats, com ara l'electricitat, les emissions de gasos contaminants, la telefonia i l'audiovisual.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

De fet, Milgrom, de 72 anys, i Wilson, de 83, va desenvolupar plegats el protocol de subhasta que les autoritats dels Estats Units utilitzen des del 1994 per assignar freqüències a les companyies telefòniques, un sistema que també han adoptat altres països. "Milgrom i Wilson van inventar nous formats per subhastar objectes interrelacionats entre ells de manera simultània, per part d'un venedor més motivat a obtenir un ampli benefici social més que no pas a maximitzar els seus guanys", ha indicat en un comunicat la Reial Acadèmia de les Ciències de Suècia, l'entitat que tria els guanyadors.

Cargando
No hay anuncios

Segons el jurat, la recerca dels dos economistes, que són professors de la Universitat de Stanford, a Califòrnia, "ha beneficiat compradors, venedors i contribuents arreu del món". En el cas de Milgrom, també va crear el protocol que s'utilitza en diversos països per assignar freqüències a les emissores de ràdio i televisió, i al llarg de la seva carrera ha fundat diverses empreses que desenvolupen programes per dur a termes subhastes.

Pel que fa a Wilson, que per edat ja és professor emèrit, va desenvolupar una teoria de les subhastes amb aplicacions en la compravenda de minerals i en l'assignació de radiofreqüències. A més, va demostrar els efectes del concepte conegut com a maledicció del guanyador: és a dir, com molts participants en una subhasta acaben oferint un preu inferior al que a priori ells creuen que seria un preu just, perquè tenen por de passar-se de llarg i acabar pagant més del que realment val el producte subhastat. El 2015, Wilson va rebre el premi Fronteres del Coneixement de la fundació del BBVA, un reconeixement que Milgrom havia obtingut tres anys abans.

Cargando
No hay anuncios

Durant l'acte d'anunci dels guanyadors aquest dilluns al migdia, l'Acadèmia Sueca ha connectat per via telefònica amb Wilson, que ha respost les preguntes de la premsa. "Ha sigut una notícia molt feliç, tot i ser molt aviat de matinada", ha comentat sobre el moment en què ha rebut la trucada per anunciar-li el premi.

Cargando
No hay anuncios

Quan se li ha preguntat si participa sovint en subhastes, el nou guardonat ha admès que no: "Les he estudiat molts anys, però mai he participat en una subhasta", ha dit. Pocs segons més tard, però, ha matisat la confessió: "Em diu la meva dona que un cop vam comprar unes botes d'esquí a Ebay, així que tècnicament sí que puc dir que hi he participat", ha afegit.

En aquest sentit, Wilson ha explicat que el seu camp d'investigació ha canviat "molt profundament" amb l'expansió d'internet, no només per la creació de plataformes online justament com Ebay –on es poden comprar i vendre productes al millor postor–, sinó per l'aparició de nous formats i mercats. Per exemple, part de la publicitat que apareix en cercadors com ara Google s'adjudica mitjançant algun tipus de subhasta, ha recordat.

Cargando
No hay anuncios

Sobre què farà amb els nou milions de corones sueques (uns 865.000 euros) del premi que es repartirà amb Milgrom, Wilson ha assegurat que prefereix no malgastar els diners. "Els guardaré per a la meva dona i els meus fills. En plena pandèmia, tampoc hi ha gaire cosa en què utilitzar-los", ha indicat.