Reformes

El 'no' de la patronal a l'augment de les cotitzacions deixa tocada la reforma laboral

Escrivá treu ferro al rebuig dels empresaris i argumenta que "un acord tripartit és desitjable, però no un fi en si mateix"

"Fins ara els resultats [de les negociacions] han sigut excel·lents, però no podem pecar d'optimisme". Així es pronunciava el secretari general de CCOO, Unai Sordo, a principis de setembre. Una predicció que des d'ahir dilluns, amb el 'no' de la patronal al mecanisme d'equitat intergeneracional i al reforç dels ingressos per fer sostenible el sistema de pensions, pren encara més sentit. De fet, aquest és el segon gran pacte, després del de l'augment del salari mínim aquest 2021, del qual els empresaris es desmarquen, fet que deixa tocat l'acord sobre la reforma laboral, l'altre gran tema pendent. El motiu? Que les reticències dels empresaris no permetin un consens a tres bandes entre govern espanyol, sindicats i patronals. Un escenari que, malgrat que no és obligatori, Brussel·les sempre veu amb més bons ulls.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Des del govern espanyol, però, hi treuen ferro. D'una banda, el ministre d'Inclusió i Seguretat Social, José Luis Escrivá, ha argumentat aquest dimarts que "un acord tripartit és desitjable, però no un fi en si mateix". Una idea que el govern espanyol ha deixat clara aquest matí amb l'organització d'un "esmorzar de treball" a la Moncloa al qual només estaven convocats els secretaris generals de CCOO i UGT. Escrivá, però, ha demanat "no magnificar" el rebuig de la CEOE. "Defensen els seus interessos, però l'interès general és el que defensem nosaltres", ha insistit.

Cargando
No hay anuncios

El ministre ha reiterat que la proposta d'augmentar les cotitzacions per omplir la guardiola de les pensions no perjudica la creació de llocs de treball, a diferència del que defensen els empresaris. "Rotundament no", ha dit en declaracions a TVE. "Tothom ha d'entendre que l'estat del benestar cal pagar-lo", ha insistit el titular de la Seguretat Social, que ha argumentat que als països amb models similars a l'espanyol segueixen aquesta línia.

Cargando
No hay anuncios

El ministre ha assegurat que aquesta negativa de la CEOE no serà cap obstacle per negociar i acordar la resta de temes pendents, i no poc problemàtics, en matèria de pensions com ara el règim de cotització dels treballadors autònoms, que passarien a cotitzar a la Seguretat Social en funció dels seus ingressos reals, l'avantprojecte del pla de pensions d'ocupació públic o la revisió del període del còmput d'anys. "Tampoc en les negociacions sobre la reforma laboral", ha afegit Escrivá. Aquí, però, també hi entra en joc la ministra de Treball, Yolanda Díaz, que fins ara capitanejava des del seu ministeri les negociacions. "És difícil i complex [arribar a un acord tripartit]", ha reconegut Díaz en roda de premsa posterior al consell de ministres, "però no impossible", ha matisat.

La titular de Treball ha situat la temporalitat com el principal escull de la negociació. "No s'ha abordat mai en democràcia. Hem de canviar el paradigma de la contractació reconeixent que el país té sectors estacionals, però tècnicament és possible garantir l'estabilitat amb l'estacionalitat", ha defensat Díaz. De fet, l'última proposta de l'executiu a la taula de diàleg social sobre la temporalitat, que va en la línia de vincular temporalitat i causalitat, és ben valorada pels sindicats, mentre que la CEOE, per ara, s'hi oposa rotundament. Agents socials i govern espanyol es reuneixen de nou demà dimecres per continuar negociant, però també ho faran divendres per accelerar la norma, que ha d'estar enllestida abans d'acabar l'any.

Cargando
No hay anuncios

Fonts coneixedores de les negociacions reconeixien fa un temps a l'ARA un enduriment en la posició de la patronal, que malgrat partir sempre d'una posició ferma mai havia sigut inamovible. La millor prova d'això és que totes les negociacions fetes fins ara havien acabat amb acord social, si bé és cert que el xoc econòmic sense precedents fruit de la pandèmia obligava tothom a moure fitxa, tant per salvaguardar les empreses com els treballadors.

Les pensions, al Congrés

L'acord bipartit d'ahir també ha arribat al Congrés de Diputats. Entre els partits que s'han pronunciat hi ha els catalans. Mentre que ERC veu "millorable" l'acord per augmentar les cotitzacions, el PDECat l'ha rebutjat i Junts per Catalunya espera llegir-ne "la lletra petita". De fet, el mecanisme d'equitat intergeneracional es registrarà com una esmena al projecte de llei de la reforma de les pensions que el Congrés està tramitant i, per tant, ara també necessitarà el vistiplau de la cambra baixa espanyola.