“No hi ha dubte que els millors dies d’Apple han quedat enrere”
Les vendes de l’empresa baixen per primer trimestre en 13 anys
Nova YorkDurant més d’una dècada Apple ha aconseguit un creixement històric gràcies a aparells com l’iPod, l’iPhone i l’iPad. Però la constant tendència a augmentar vendes dels últims 13 anys es va trencar dimarts a la matinada. Apple, que s’ha passat la major part dels últims cinc anys sent la companyia amb més valor a borsa de tot el món, va anunciar que la facturació per al seu segon trimestre fiscal (gener-març) va baixar un 13% fins als 50.600 milions de dòlars (45.000 milions d’euros) a causa de la caiguda de vendes dels iPhone, que no han trobat cap altre producte que els reemplacés.
Prop de la meitat dels smartphones venuts als Estats Units són iPhone, i Apple podria estar arribant a un punt de saturació entre els potencials clients en altres països desenvolupats. Els competidors, que en bona part fan servir el sistema operatiu de Google (Android), continuen desafiant la companyia de Cupertino amb aparells potents i més barats. En total, Apple va vendre un 16% menys d’iPhones en aquest trimestre respecte al mateix període de l’any passat.
“No hi ha dubte que els millors dies d’Apple han quedat enrere”, afirma Toni Sacconaghi, un analista de la firma de brokers Bernstein. “La companyia va créixer a ritmes astronòmics, i ara és tan gran que ja no és capaç de seguir creixent amb la mateixa intensitat”.
Els decebedors resultats trimestrals són l’últim mal indicador que han presentat darrerament les empreses tecnològiques. Les raons varien, però tenen un element comú: a mesura que aquestes companyies esdevenien gegants els ha costat més mantenir el creixement accelerat.
El conseller delegat d’Apple, Tim Cook, va descriure la davallada com una “pausa”, i no un canvi fonamental en el negoci de la companyia. “Això també passarà”, va assegurar en una trobada que va mantenir amb analistes de Wall Street per comentar els resultats.
Però els inversors no n’estan tant segurs. Els benefici net va caure un 22% fins als 10.500 milions de dòlars (o 1,9 dòlars per acció), molt per sota del que preveien els experts. Això va fer baixar les accions un 8% al tancament dels mercats, l’equivalent a 47.000 milions de dòlars de valor en borsa. Des del febrer del 2015, la companyia ha perdut una quarta part del que valia al mercat.
Les vendes van caure més ràpidament a la Xina continental (excloent Hong Kong i Taiwan), que és el seu segon mercat després dels EUA. La baixada va ser de l’11%. Amit Daryanani, analista de RBC Capital Markets, va apuntar que Apple, com altres companyies, pot estar patint la fortalesa del dòlar, que encareix el valor dels productes americans a l’estranger.
Un 80% més d’iPhones
Cook va defensar que la frenada respon al cicle de dos anys que tenen els iPhones. La línia d’iPhone 6, més grans, es va introduir el 2014, fet que va provocar una pujada d’ingressos a mesura que els seus clients renovaven els seus terminals, i això va situar l’acció d’Apple en un nivell rècord. “Si mireu el nombre d’iPhones que hi ha avui respecte a fa dos anys, el nombre ha augmentat un 80%”, va dir.
L’últim telèfon d’Apple, l’iPhone SE, va sortir a la venda el 31 de març, massa tard per afectar els resultats del trimestre, i Cook va assegurar que hi havia més demanda per comprar-lo del que Apple podia absorbir.
Apple té moltes esperances dipositades en serveis com Apple Music o iCloud, així com en el seu rellotge Watch, però encara no s’han convertit en negocis gegants. Apple va assegurar que les vendes del primer any del Watch van superar les del primer any de l’iPhone, però es va negar a donar dades concretes.