Economia11/05/2018

“Fa mesos que no tinc ingressos perquè no vaig voler passar a una cooperativa gallega”

Un extreballador de Le Porc Gourmet explica les pressions de les cooperatives i els grups càrnics

Natàlia Vila
i Natàlia Vila

Barcelona“Estan tots en connivència, els alts càrrecs d’aquestes cooperatives i els grups alimentaris”. Així de contundent és un dels extreballadors de l’escorxador Le Porc Gourmet, propietat del Grupo Jorge i instal·lat a Santa Eugènia de Berga (Osona). Aquest treballador, que ha explicat el seu cas a l’ARA, prefereix mantenir l’anonimat per evitar represàlies. Encara és soci de TAIC, una de les cooperatives que continuen donant servei a aquest escorxador, però després que el grup càrnic els rescindís una part del contracte s’ha quedat sense feina perquè, segons assegura, no ha volgut passar a la cooperativa gallega Auga, que és la que ara ofereix aquest servei.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

“Els que no vam voler passar a la cooperativa gallega portem tres mesos sense cap ingrés, només el que ens arriba de la caixa de resistència”, diu en referència al fons que han muntat sindicats, treballadors i voluntaris per a aquests treballadors. Aquest testimoni assegura que els socis-treballadors de TAIC -com els de Clavial-“van rebre pressions per passar a aquesta cooperativa gallega” si volien seguir treballant: “Van arribar a cridar un a un els treballadors, primer els del torn de tarda i després els de matí, per dir-nos que ens havíem de canviar de cooperativa: «O firmes o te’n vas», ens deien”. “Ho fan per poder-se saltar la llei catalana”, assegura aquest soci.

Cargando
No hay anuncios

Segons el testimoni d’aquest treballador, “en un primer moment 28 treballadors s’hi van negar” i, quan el Grupo Jorge va fer efectiva la rescissió del contracte, el personal de l’escorxador no els va deixar entrar a treballar: “Quan vam arribar hi havia el president de la cooperativa, José Luis Tolosana, amb quatre persones de seguretat; ens havien anul·lat totes les targetes [d’accés] sense cap avís previ i ens van dir que no podíem entrar perquè Jorge havia rescindit el contracte”, explica.

L’actual secretari de la junta de TAIC, Sergi Escuder, ha assegurat a aquest diari que no tenen “constància” d’aquestes pressions. En canvi, aquest extreballador assegura que “el president de TAIC i un directiu de Grupo Jorge” s’han arribat a reunir en un restaurant amb algun dels treballadors que han liderat les protestes per oferir-los un augment de retribució a canvi d’aturar aquesta lluita sindical.

Cargando
No hay anuncios

Consultat per aquest diari, el Grupo Jorge nega aquest extrem. L’advocat i portaveu d’aquesta companyia d’alimentació, Francesc Sánchez, assegura que “mai cap directiu de Grupo Jorge s’ha reunit amb un treballador de cap cooperativa per aquests motius”. Sánchez afegeix que “cap persona de Le Porc Gourmet ha baixat a la línia de producció per parlar amb un treballador que no és seu, sinó de la cooperativa”, remarca. El grup també destaca que actualment treballa amb tres cooperatives, TAIC, Oficicat (que ha substituït Clavial) i la gallega Auga, però que “totes compleixen per contracte la llei catalana, tinguin on tinguin la seu”.

El secretari de la cooperativa admet el traspàs de treballadors. “Suposo que alguns dels socis han passat cap a Auga per seguir treballant”, diu, alhora que assegura que TAIC ha ofert als socis que proporcionaven el servei rescindit que passin a fer-ne un altre, “però no volen”. “Si volguessin estarien treballant diumenge mateix”, diu Sánchez.

Cargando
No hay anuncios

El relat d’aquestes dues companyies i dels extreballadors és, doncs, radicalment diferent. “Ells estan junts!”, exclama aquest extreballador de l’escorxador insistint en la connivència, alhora que assegura que “Jorge parla amb TAIC i acorden com faran els canvis”. “En les últimes inspeccions de treball els inspectors fins i tot han trobat gent d’Auga treballant amb la roba de feina de TAIC”, insisteix.

Socis “sobre el paper”

“Fa anys que treballo en aquest sector -lamenta aquest testimoni- i hem patit i aguantat molt; ens descompten fins i tot la neteja de la roba i la meva nòmina varia, en funció del mes, entre els 800 i els 1.000 euros nets; ens cobren fins i tot per imprimir les nòmines, i no tenim vacances ni baixes. Som socis només sobre el paper”, es queixa.

Cargando
No hay anuncios

Aquest extreballador assegura que els moviments que fan les empreses amb els empleats són fraudulents i així ho han denunciat a la justícia. Manté que qui mana realment a l’escorxador és el Grupo Jorge i que els treballadors que hi donen servei haurien de ser plantilla d’aquest grup: “TAIC, Clavial, Auga... Totes són tapadores de Grupo Jorge”, sentencia aquest testimoni intern de l’escorxador. “Jo només demano tornar a treballar on era; amb el salari i la categoria que em pertoca per la meva experiència -manté aquest soci cooperativista-. I si no, que m’acomiadin amb el que em pertoca”, conclou.

El conflicte laboral, en xifres

Des de gener del 2015, Treball ha fet fins a 124 actuacions diferents en diverses cooperatives càrniques. Com a conseqüència d’aquestes intervencions de la Inspecció de Treball, el departament confirma que s’han donat d’alta en el règim general 1.135 treballadors. Les últimes dues macrooperacions (al gener i a l’abril) han tingut al punt de mira Grupo Jorge i el seu escorxador osonenc Le Porc Gourmet. Aquest grup empresarial (que també té negoci de transport i d’energia) va facturar 843 milions el 2016 i va guanyar 40,2 milions nets, el doble que l’exercici anterior. En la seva memòria, el grup destaca l’increment en l’àrea càrnica i atribueix els beneficis, precisament, “a la millora de la rendibilitat en el negoci de la carn”.