Economia28/03/2020

No, el govern no ha prohibit els acomiadaments: les empreses hauran de pagar més indemnització

El més probable és que tan sols s’elevi fins a 33 dies el cost d'indemnitzar, segons els experts

àlex Font Manté
i àlex Font Manté

BarcelonaLa lletra petita del BOE ha revelat un secret. El govern espanyol va anunciar amb tota la pompa que les empreses passaven a tenir prohibit l'acomiadament de treballadors a causa del coronavirus. "Ningú pot aprofitar aquesta crisi per acomiadar", va proclamar la ministra de Treball, Yolanda Díaz. Però el decret que s'ha publicat aquest dissabte al Butlletí Oficial de l'Estat diu una cosa ben diferent.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En realitat, segons els experts consultats, els acomiadaments per aquest motiu passen a ser improcedents. Les empreses, per tant, sí que podran acomiadar, però hauran de pagar 33 dies per any treballat a l'empleat (en lloc dels 20 dies que es paguen en el cas dels acomiadaments procedents).

Cargando
No hay anuncios

"Tu, com a empresa, si ho vols, pots pagar 33 dies per acomiadar i ja està", explica Robert Gutiérrez, assessor laboral a Lefebvre. "Si realment hagués volgut prohibir aquests acomiadaments, el que hauria d'haver fet el govern és declarar-los nuls, ja que la nul·litat obliga l'empresa a readmetre el treballador", afegeix aquest expert, segons el qual "el govern ha fet molta propaganda amb aquest tema".

Un punt de vista que comparteix David Reyes, del despatx Forislex Abogados. El que ha fet el govern, segons Reyes, és "penalitzar" les empreses que s'acullin a les causes de força major, causes econòmiques, organitzatives o de producció per acomiadar treballadors. Davant d'un tribunal, explica l'expert, un tribunal considerarà que l'acomiadament és improcedent i, per tant, caldrà pagar una indemnització més cara, segons informa l'agència Europa Press.

Cargando
No hay anuncios

Un altre expert, que prefereix que el seu nom no aparegui mencionat, considera que, en el cas dels acomiadaments individuals no hi ha espai al dubte: seguiran estan permesos, tot i que amb indemnització de 33 dies perquè seran improcedents.

En el cas dels acomiadaments col·lectius, però, la situació pot ser més complexa. “Quan fas un ERO pactat amb els treballadors, totes dues parts accepten que hi ha una causa per fer-lo, però el decret del govern no permet que aquesta causa existeixi”, explica. En resum, el que s’ha creat és una mena d’atzucac legal que no està gens clar com es resol.

Cargando
No hay anuncios

Tot i això, avui diverses organitzacions empresarials han criticat l'anunci del govern espanyol.

El que ha anat més enllà és Josep Sánchez Llibre, president de Foment del Treball, que ha culpat el govern d'atemptar contra "la llibertat d'empresa" i de "posar en dubte l'honorabilitat" dels empresaris. Segons Llibre, la decisió del govern és "precipitada, gravíssima, unilateral i injustificada" i aboca moltes empreses "al concurs de creditors i a la liquidació".

Cargando
No hay anuncios

Augment rècord de l'atur

Mentrestant, el nombre d'afectats per expedients de regulació temporals (ERTO) segueixen augmentant. Entre divendres i dissabte la xifra ha crescut en un 10% i el nombre de persones que han passat per aquest procés ja superen el mig milió. Tenint en compte que aquestes persones es comptabilitzaran com a aturades (ja que rebran un subsidi públic), ja es pot afirmar que l'atur registrarà un augment mai vist a casa nostra.

Cargando
No hay anuncios

En concret, el nombre d'aturats al tancament de febrer era de 395.000 persones, i ara ja hi ha 509.000 que es troben amb un ERTO a causa del coronavirus. L'increment de l'atur, per tant, superarà àmpliament el 120%.