ALIMENTACIÓ

‘Nissaga de poder’ a Vega Sicilia

La mort del president d’Eulen, enfrontat a cinc dels seus set fills, reobre les lluites per l’empresa

David Álvarez, president d’Eulen, va morir dijous als 88 anys.
Dani Sánchez Ugart
28/11/2015
3 min

MadridEls set fills de la nissaga familiar formen dos blocs enfrontats pel control de l’empresa. Cinc d’ells volen fer fora el seu pare, octogenari, i agafar les regnes de l’imperi familiar, amb una facturació de més de 1.300 milions d’euros anuals. Dos dels hereus fan costat al progenitor, que dissol el consell d’administració, on cada un dels seus fills tenia una cadira, i els cessa dels seus càrrecs. Entre ells hi havia el conseller delegat de l’empresa. Els hereus fidels es fan forts al voltant del pare i assumeixen càrrecs de direcció. Com a resposta, els cinc fills “díscols”, com els anomena el patriarca, munten una estratègia per deixar el seu pare sense cap control sobre una de les empreses del conglomerat familiar, que es dedica a fer vins. Fa anys el seu pare els havia regalat les accions, però s’havia quedat amb el 51% dels vots al consell, amb un acord que els fills ara intenten trencar. La justícia els diu que no, i la tensió entre els dos blocs de la família creix.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Sembla el guió d’un culebró, però és la realitat del grup Eulen, l’imperi de la família Álvarez dedicat als serveis, propietari també de les bodegues Vega Sicilia, de Ribera del Duero. Al serial, aquesta setmana s’hi ha afegit un capítol dramàtic. La mort del patriarca octogenari, David Álvarez, que de ben segur reobrirà les lluites de poder en una de les famílies més malavingudes del panorama empresarial espanyol.

El detonant, l’exsecretària

La història es remunta al 2009. El patriarca, de 81 anys, era president executiu d’Eulen. El seu fill Juan Carlos era conseller delegat i juntament amb Elvira, una altra germana, proposen al seu pare que abandoni la presidència, i deixi pas a la nova generació. En el rerefons de la disputa hi havia la disconformitat dels fills pel poder que el pare havia donat a la seva tercera esposa, exsecretària seva, i gairebé 30 anys més jove, segons van publicar els diaris aleshores.

Però els cinc díscols tenen en aquell moment majoria al consell d’Eulen, perquè tot i que dos fills es mantenen fidels al pare, que té un altre seient i disposa també del suport de l’únic independent del consell, només té quatre vots per frenar les aspiracions de poder dels seus hereus. Per això David Álvarez opta per una decisió dràstica: dissoldre el consell fent servir el seu 51% d’accions i les dels fills fidels. Els cinc díscols conserven un 7% de les accions cadascun, però ja no tenen ni veu ni vot.

La resposta no es fa esperar. La segona generació dels Álvarez es repartia l’accionariat d’El Enebro, una societat patrimonial que controla algunes empreses més petites del grup, com les bodegues Vega Sicilia i l’empresa càrnia Valle del Esla. Van passar a controlar-lo després que el seu pare els ho cedís després de la mort de la mare dels set germans, als 80. A canvi, però, els fills van firmar un acord on es comprometien a cedir al pare els drets polítics del 51% de les accions. És a dir, que l’empresa era dels fills, però el patriarca en conservava les regnes. Els cinc díscols van estripar aquest acord el gener del 2010 per venjar-se del pare, que va portar la decisió als tribunals. Cinc anys després, aquest juliol, el Suprem va donar la raó al pare, que va recuperar el control d’El Enebro.

Però com un bon culebró, hi ha molts més capítols carregats de drama. El 2013 els fills díscols van vendre’s les accions d’Eulen a la seva patrimonial, El Enebro. El pare els va acusar de “buidar la caixa”, en un intercanvi de comunicats fratricides. I amb la mort del patriarca s’obre una nova trama: el testament. Segons va publicar El Mundo, David Álvarez va canviar les seves voluntats per deixar com a hereus únics els dos fills fidels, entre els quals hi ha María José, que apunta a nova presidenta. No canviïn de canal, que encara n’hi ha més.

stats