Ningú vol comprar-se una illa a Menorca
L’illot menorquí d’en Colom val 3,7 milions d’euros i fa un any que està en venda
BarcelonaShakira, Johnny Depp i Cristiano Ronaldo tenen dues coses en comú. Els tres són milionaris i els tres han comprat una illa. Les excentricitats dels famosos no tenen límits, i algunes es materialitzen en forma de platges paradisíaques, fauna exòtica i postes de sol acompanyades dels còctels més selectes. La majoria són paratges recòndits situats al Carib, al sud del Pacífic o als arxipèlags asiàtics. Però el luxe no hi entén de fronteres, i a la costa mediterrània també hi apareix un territori amb el cartell d’“en venda”.
Es tracta de l’illot d’en Colom, un espai de 58 hectàrees situat a uns escassos 200 metres de la costa est de Menorca. Pertany al terme municipal de Maó i forma part del Parc Natural de s’Albufera des Grau. L’illa compta amb una masia del segleXVIII de 100 metres quadrats, una cabanya de fusta amb cuina, sala d’estar i lavabo i dues platges de sorra blanca, una de les quals amb una caseta per guardar embarcacions.
A les Balears hi ha fins a cinc illes de propietat privada, una de les quals pertany a l’Armada espanyola, mentre que la resta corresponen a particulars. L’illot d’en Colom és, ara mateix, l’únic d’aquests espais en venda. El tros de terra pertany actualment a més d’una quinzena de propietaris, la majoria hereus de la mateixa família. Es va posar a la venda l’estiu passat per 5,2 milions d’euros, un preu que els compradors van considerar massa elevat. Bona prova d’això és la rebaixa que va patir: actualment val 3,7 milions d’euros (un 29% menys que fa un any). El principal fre a l’hora de tancar l’operació és la legislació vigent, molt més severa que en altres mercats més actius en aquesta mena de negocis. La normativa a les Balears prohibeix la construcció de nous habitatges i no deixa establir negocis a la zona, només permet restaurar el que ja hi ha construït.
“Els clients que venen a Menorca tenen una visió molt més ecologista, provinents normalment del centre i el nord d’Europa”, explica José Carrasco, director de la immobiliària Ses Moreres, l’empresa que gestiona la venda de l’illot. D’entrada, però, la venda de l’illot d’en Colom també va generar un fort rebombori i va despertar l’interès d’un gran nombre de fortunes, algunes amb una clara voluntat especuladora. “L’estiu passat més de 50 persones van preguntar per l’illa; un dia, la web se’ns va col·lapsar”, recorda Carrasco. Les restriccions legals van ser precisament l’escull que va desincentivar-ne la compra, però enguany tot apunta que aquest tros de terra menorquí passarà a tenir un nou propietari. “Ara mateix hi ha quatre compradors que hi estan molt interessats; aquest any algú la comprarà”, assegura Carrasco.
De fet, la baixada de preu d’aquest estiu ha permès que l’illa torni a captar l’atenció de públic. “A les grans capitals d’Europa pel mateix preu et pots comprar un apartament”, explica el director de la immobiliària. Posseir una illa, però, sona molt més glamurós. “En totes les compres sempre es vol engreixar l’ego una mica”, reconeix Carrasco.
Un mercat desconegut
El nombre d’illes de propietat privada a la costa catalana, a la resta d’Espanya i fins i tot al conjunt d’Europa és irrisori en comparació amb altres punts del globus. Al portal Private Islands Inc, un marketplace de referència a escala mundial per al lloguer i la compra d’aquest tipus de finques, hi apareixen un total de 588 illes en venda. D’aquestes, tan sols una trentena són en aigües europees, però cap al territori espanyol. De fet, el desconeixement és tal que el Col·legi Oficial d’Agents de la Propietat Immobiliària (COAPI) de les Illes Balears no té constància de cap operació d’aquesta mena en dècades.
No obstant, el mercat global és actiu i atractiu. Diverses de les illes a Private Islands apareixen ja com a “venudes” i, a diferència del Mediterrani, la gran majoria autoritzen que es puguin explotar. Algunes, fins i tot, ja tenen negocis consolidats que entren dins el pack de compra. Algunes valen el mateix que un cotxe de gamma alta: a l’estat de Minnesota hi ha una illa de tres hectàrees enmig d’un riu que val 40.000 dòlars (vora 33.400 euros). Però per norma general, aquests capricis estan a l’abast de poca gent: el seu preu pot variar, dels 10 als 134 milions d’euros. Així, l’illot menorquí d’en Colom sembla tota una ganga per a aquells que volen fer realitat les seves extravagàncies.