Economia22/05/2019

Nike, Adidas i altres empreses de calçat demanen a Trump que posi fi a la guerra comercial amb la Xina

Les marques adverteixen en una carta oberta que l'augment d'aranzels és una mala idea

Ara
i Ara

BarcelonaLes principals empreses esportives i de calçat, com Nike, Adidas, Clarks, Dr. Martens o Converse, han demanat al president Donald Trump que posi fi a la guerra comercial amb la Xina. Ho han fet a través d'una carta oberta en què denuncien que l'augment d'aranzels de fins al 25% a una llarga llista de productes importats des del país asiàtic que va anunciar Trump la setmana passada és "una mala idea".

Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

“La seva proposta d’afegir aranzels a totes les importacions des de la Xina implica que el consumidor nord-americà en pagui la factura. És l'hora de posar fi a aquesta guerra comercial”, asseguren en la carta.

Cargando
No hay anuncios

L'escrit deixa clar que la política aranzelària que vol Trump seria “catastròfica” tant per als consumidors com per a les empreses i l’economia americana en conjunt. A més, responen al líder nord-americà que les empreses no poden “simplement traslladar les fàbriques per adaptar-se als canvis” i abandonar la Xina per buscar altres llocs on instal·lar-se.

Cargando
No hay anuncios

El Sud-est Asiàtic o Mèxic, el nou destí de les empreses

El contingut de la carta contrasta amb una enquesta feta per la Cambra de Comerç Americana (AmbCham) al país asiàtic que assegura que més d'un 40% de les empreses americanes “estan considerant reubicar les seves fàbriques fora de la Xina o bé ja ho han fet”.

Cargando
No hay anuncios

El destí que triarien seria el Sud-est Asiàtic o Mèxic. Per contra, només un 6% dels membres de la Cambra estudien traslladar la producció als Estats Units.

La mateixa enquesta, que ha rebut unes 250 respostes, destaca que l’impacte negatiu en els nous gravàmens és “clar” i està “perjudicant” les empreses americanes a la Xina, principalment per una demanda més baixa de productes, per l'augment dels costos de producció i pels preus de venda més elevats del producte final.

Cargando
No hay anuncios

L’estudi també indica que prop de la meitat de les empreses han experimentat algun tipus de represàlia del govern xinès. Per exemple, un de cada cinc empresaris assegura que ha patit un augment en les inspeccions dels productes i una revisió més lenta a les duanes. D'altres assenyalen un retard en l’aprovació de llicències i altres complicacions burocràtiques.