Nestlé convertirà Girona en la seva principal fàbrica de cafè d'Europa
El grup invertirà 102 milions per augmentar la producció
BarcelonaLa multinacional Nestlé vol fer de la seva fàbrica de Girona la primera productora del cafè soluble Nescafé a tota Europa i la tercera del món. Per fer-ho, invertirà a les instal·lacions catalanes 102 milions d’euros, destinats a aixecar tota una nova planta amb una línia de producció que augmentarà la capacitat de les instal·lacions en un 30%, segons va explicar ahir el director general de Nestlé a Espanya, Laurent Dereux. Un cop la nova fàbrica entri en funcionament, a finals del 2017, Nestlé produirà 30.000 tones de cafè soluble des de Girona cada any. Una de les dues línies que estan actualment en funcionament es tancarà i quedarà substituïda per la nova, molt més eficient en termes energètics.
La nova planta de Nescafé comportarà una ampliació de plantilla d’entre 30 i 40 persones en unes instal·lacions en què ja treballen més de 700 persones, que es dediquen tant a la producció del cafè soluble com a l’altra gran branca d’activitat: les càpsules de cafè Dolce Gusto, que es produeixen des del 2009. Girona s’ha imposat a les cinc fàbriques europees de Nescafé (n’hi ha prop d’una trentena a tot el món) i aquesta elecció es tradueix en “un pas de gegant per a la modernització” de les instal·lacions, segons va destacar el director tècnic de la fàbrica, Miquel Serra.
Tota la fabricació extra que sortirà de Nescafé anirà destinada a l’exportació, que ara mateix ja arriba a 70 països, va explicar Dereux. També va reconèixer que Catalunya concentrarà producció de cafè que fins ara sortia d’altres fàbriques del grup, com una antiga instal·lació del Regne Unit que ha quedat obsoleta. “Girona té credibilitat; els equips i la gent, amb una preparació adequada, han sigut claus en la tria”, va insistir Serra.
Pel que fa a l’altre gran negoci de la planta gironina, el de les càpsules de cafè, Nestlé va descartar noves ampliacions a mitjà termini. “Ja tenim 12 línies de fabricació en marxa i són suficients”, va dir Dereux. Es tracta d’un producte que es ven principalment a Europa i que, a part de Girona, només es produeix a Suïssa i a Alemanya.
Preguntat sobre si la situació política a Catalunya genera algun tipus de recel, els directius de Nestlé van assegurar que el procés sobiranista no ha tingut cap efecte sobre la decisió. “Tenim 450 fàbriques a tot el món i els criteris pels quals ens guiem són purament de negoci; aquí tenim la infraestructura industrial que dóna ple sentit a la inversió”, va dir el responsable tècnic.
Vendes a l’alça a Espanya
El grup Nestlé va tancar el 2014 amb un augment de vendes de l’1% a Espanya i una facturació global de més de 2.100 milions. El consum interior va repuntar un 1,1% i va contribuir més al creixement que no pas l’exportació, que va créixer un 0,3%. El director general de l’empresa confia en un 2015 de creixements més accelerats tot i predir que l’entorn i la “pressió comercial” per la competència continuaran complicant força el mercat.
Dereux va explicar que Nestlé ha obtingut aquests resultats malgrat que va encarir més d’un 1% el preu dels seus productes de cafè i cacau perquè aquestes primeres matèries també van incrementar el cost.