Neix una plataforma ciutadana per evitar que les grans empreses acaparin els fons europeus

La iniciativa Open Generation presenta una bateria d'esmenes al projecte de llei per regular-ne el repartiment

Sánchez obre els fons  europeus al sector públic
2 min

BarcelonaMés de 140.000 milions d'euros (72.000 milions en ajudes directes) arribaran a Espanya en els pròxims mesos per posar en marxa els projectes finançats pels fons europeus Next Generation. La gestió d'aquesta gran quantitat de recursos públics, però, ha obert un debat sobre com garantir que es reparteixin amb transparència i, sobretot, evitar que quedin "en molt poques mans". La plataforma Open Generation —formada per entitats socials i periodistes— ha presentat aquest dimecres la seva campanya per "fiscalitzar" el repartiment dels fons europeus i el compliment dels objectius i les condicions que s'exigiran a les iniciatives seleccionades.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"Ens semblava crucial que davant d'aquesta quantitat ingent de diners s'hagi de donar informació sobre on van aquests fons", ha explicat Emma Avilés, membre de la plataforma i de l'Observatori del Deute en la Globalització, una de les entitats que hi donen suport. Open Generation alerta del risc que la gestió d'aquests projectes es canalitzi a través de consultores privades que s'acabin adjudicant els treballs previs. A Madrid, l'endemà de les eleccions que va guanyar Isabel Díaz Ayuso, l'executiu va publicar un concurs públic per externalitzar aquesta tasca a empreses com Deloitte.

La campanya se centra sobretot en les esmenes que encara es poden introduir al projecte de llei que establirà les normes per al repartiment dels fons. Malgrat que el govern espanyol va tirar pel dret amb un decret llei, finalment la proposta passarà pel Congrés de Diputats i el Senat, i els diferents partits polítics de l'hemicicle també hi podran dir la seva.

Open Generation s'ha reunit amb els grups de la cambra baixa, i alguns com Més País o la CUP ja han presentat la seva bateria d'esmenes. D'altres, com ERC, Bildu i Ciutadans, els han confirmat que ho faran aviat, mentre que Unides Podem ha traslladat les seves propostes pel que fa a la transparència dels contractes al govern espanyol. "La mesa del Congrés s'està allargant i, si triga massa, quan arribin els fons encara estarà vigent un decret llei que es va considerar insuficient", ha criticat Sandra Vicente, periodista i membre de la plataforma. De moment, la tramitació s'ha tornat a posposar fins al 19 de maig i no hi ha un termini límit per donar llum verda a les esmenes.

Contra una gestió "opaca"

El projecte reclama que es reservin part dels fons europeus, que representen l'11% del PIB espanyol del 2019, a les pimes i les empreses de l'economia social i solidària. "Ens demanaran moltes reformes a canvi [dels fons]. Pot ser l'última oportunitat per tirar endavant la transformació social i ecològica", ha insistit Avilés.

De fet, des d'Open Generation critiquen que les condicions mediambientals per accedir al finançament "s'estan reduint" i que algunes de les grans empreses de l'Íbex-35 que han proposat projectes, com l'energètica Naturgy, "fins avui s'estan guanyant els sous amb el gas". Per exemple, la plataforma ha destacat un dels projectes impulsats per la Generalitat al voltant de l'hidrogen verd, quan algunes de les companyies que hi estan involucrades encara participen en "l'economia del carbó".

La plataforma Open Generation és una iniciativa sense ànim de lucre que té el suport de 27 entitats, com Ecologistas en Acción, la Federació de Periodistes d'Espanya, Access Info Europe o Political Watch. Els seus impulsors expliquen que el mateix projecte també voldria accedir als fons europeus per lluitar contra "l'opacitat" en la seva gestió.

stats