Neguit entre les pimes i les cambres catalanes per l'opacitat de l'Estat amb els fons europeus
La Pimec i els ens camerals temen que els terminis de les convocatòries afavoreixin les grans empreses
BarcelonaEl Consell General de Cambres de Catalunya –l'organisme que agrupa les tretze cambres de comerç del país– ha expressat alarma per la gestió dels fons de recuperació Next Generation des del govern espanyol. Concretament, exigeix en un comunicat més transparència a l'Estat i posa el focus en els terminis de presentació de sol·licituds, que considera que poden afavorir empreses més grans i arraconar les pimes. La declaració dels ens camerals es produeix només una setmana després que la patronal Pimec –que representa les empreses petites i mitjanes catalanes– també fes arribar el seu "neguit i preocupació" a l'executiu estatal per la gestió dels terminis.
En una nota emesa aquest dilluns, el Consell de Cambres recorda que "a Catalunya hi ha empreses amb gran capacitat d’innovació, arrossegament i distribució dels fons". "Ens preocupa molt que amb la mecànica de convocatòries exprés es puguin atendre només determinades empreses estretament vinculades als ministeris convocants", afegeix.
Els fons Next Generation de la UE són el paquet de 800.000 milions d'euros aprovat pels estats europeus i gestionat per la Comissió Europea a fi de modernitzar l'economia europea i sortir de la crisi derivada de la pandèmia. Espanya ha de rebre uns 69.500 milions en ajudes directes i fins a 70.500 milions en préstecs a retornar fins al 2026. El gran gruix dels diners que rebi Espanya prové de la branca principal dels fons, l'anomenat mecanisme de resiliència, gestionat pels governs estatals d'acord amb un pla d'inversions que ja ha rebut el vistiplau de Brussel·les.
Concretament, el Consell de Cambres considera que la gestió dels fons Next Generation "ha de preveure necessàriament l’atribució a partir del mèrit de la proposta, però també la territorialització, la segmentació i la igualtat d’oportunitats". Això topa frontalment amb la realitat perquè, recorda, el govern espanyol no ha fet públics els plans de convocatòries de les ajudes: "Les cambres no han pogut veure, i ignoren si existeix, un disseny i una planificació de les convocatòries que permetin complir la finalitat de promoure els compromisos aprovats per la Comissió Europea a proposta del govern d’Espanya". "La gestió ha de ser molt acurada i permetre veure que els criteris se segueixen i que les empreses, totes, tenen les mateixes oportunitats per accedir-hi", rebla el comunicat, alhora que exigeix "la màxima transparència en els criteris de gestió de les ajudes".
Les cambres catalanes reclamen "la publicació dels calendaris de convocatòria amb antelació i assegurant que estiguin obertes el temps suficient per afavorir la presentació de propostes de valor per a tota mena d’empreses", així com la "publicació dels criteris de repartiment territorial" dels diners provinents de la UE amb "respecte estricte a l’assignació territorial habitual dels fons europeus" ordinaris que no són part dels Next Generation: "De la mateixa manera que no s’entendria que els fons fossin atribuïts a un sol país de la UE, no es podrà justificar una distribució territorial esbiaixada", conclou el consell.
A més, exigeix "la publicació de les avaluacions de les adjudicacions fetes fins ara i les que s’aniran fent", amb "indicació dels beneficiaris" per territori, mida i sector, i que s'asseguri "un flux constant d’informació cap als governs autonòmics i d’aquests a les organitzacions que tenen l’obligació legal de prestar suport a les empreses".
Pimec, també preocupada
El 17 d'agost el president de Pimec, Antoni Cañete, es va reunir virtualment amb el secretari general d'Indústria del govern espanyol, Raúl Blanco. Tot i celebrar que l'executiu hagués impulsat una nova línia d'ajudes en matèria d'innovació per a companyies industrials finançada amb diners dels Next Generation, Cañete no es va estar d'expressar el seu "neguit i preocupació" pels terminis per presentar sol·licituds per accedir als fons, va informar la patronal que agrupa les pimes catalanes.
Per això Cañete va reclamar a Blanco que s'ampliés la convocatòria, cosa que va tenir com a resposta del govern el compromís "de fer arribar més recursos a les pimes industrials a les pròximes convocatòries que hi hagi a partir del trimestre vinent", segons una nota de premsa emesa per Pimec. “Desafortunadament, no s’han pogut publicar les convocatòries abans perquè estaven subjectes a l'aprovació del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència”, va dir Blanco sobre les ajudes.
La patronal va destacar "la voluntat de transparència i col·laboració del ministeri".