Transports

Govern espanyol i transportistes pacten 1.050 milions d'euros d'ajudes, però la vaga continua

Els camioners rebran una injecció de 450 milions d'euros i una rebaixa de 20 cèntims per litre de carburant

Transportistes manifestant-se aquest dijous a Logroño.

MADRIDFinalment, després de més de catorze hores de discussió, l'executiu espanyol i els transportistes, representats pel Comitè Nacional de Transport per Carretera (CNTC), han arribat a un acord aquest divendres a la matinada: una rebaixa de 20 cèntims el litre de carburant més una injecció econòmica de 450 milions d'euros; en total, 1.050 milions d'euros d'ajudes. La bonificació del litre de gasoil, gasolina, gas i AdBlue s'allargarà fins al 30 de juny, tal com ha anunciat aquesta matinada, a quarts de tres, la ministra de Transports, Raquel Sánchez.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Tot i l'acord, la Plataforma en Defensa del Transport, que és l'entitat impulsora de la vaga i que no està representada al CNTC, continuarà amb les mobilitzacions. Així ho ha anunciat la plataforma després de reunir-se aquest divendres a la tarda amb el ministeri de Transports per intentar desencallar la situació. "En aquestes circumstàncies és millor seguir parats", ha dit el president de la plataforma, Manuel Hernández, a la sortida de la reunió. Per a Hernández les mesures continuen sent "insuficients" i falta "concreció".

De fet, aquest divendres una trentena de transportistes de la plataforma, molts menys que en dies anteriors, han tallat a partir de quarts de deu del matí la ronda Litoral a l'altura de la Zona Franca i fins a la sortida 14 direcció Besòs i, després, direcció Llobregat. I un centenar s'han manifestat davant el ministeri de Transports, a Madrid. "Hi ha d'haver mecanismes suficients per repercutir els costos en els serveis que fem, no viure de subvencions", ha insistit el seu portaveu, José Fernández, després de conèixer l'acord en declaracions a la cadena SER. "El que demanem és que es clarifiqui la cadena de contractació", ha afegit, en referència als intermediaris, de qui ha dit que són els qui marquen els preus del sector. Paral·lelament a la mobilització de la plataforma, piquets de l'Associació de Transportistes Portuaris de Barcelona (Sintraport) també han tallat algun accés al port de Barcelona. La infraestructura, però, ha començat a recuperar part de la seva activitat habitual, segons fonts del port, després que aquest dijous arribés al 90% de la seva capacitat de magatzematge

El president del CNTC, Carmelo González, ha fet una crida a aquestes associacions perquè "el sentit comú imperi" i el sector torni "a la normalitat", a l'igual que la ministra de Transports. "Apel·lo els transportistes que mirin l'acord i reprenguin la normalitat", ha dit Sánchez en una entrevista a RAC1, que ha afegit que, si "el problema" es limita al fet de reunir-se amb els representants de la plataforma, no té cap problema amb fer-ho. I així serà, perquè el ministeri i la plataforma convocant es reuniran aquest divendres a la tarda per intentar posar fi a la paralització. "L'acord, però, és bo i beneficia tant les petites i mitjanes empreses com els autònoms", ha reiterat Sánchez.

Pel que fa als detalls precisament de l'acord, la bonificació del preu durarà fins al 30 de juny i s’aplicarà en el moment en què els camioners omplin el dipòsit a la gasolinera. Com ja va anticipar la ministra d’Economia, Nadia Calviño, el seu cost es repartirà entre l’Estat, que assumirà 15 cèntims, i les empreses petrolieres, que n'assumiran 5 més. De fet, una d’aquestes empreses ja ha mogut fitxa. Repsol ha anunciat aquest dijous que abaixarà 10 cèntims d’euro per litre el preu dels seus combustibles per a aquells clients professionals i treballadors autònoms que paguin amb la targeta Solred en qualsevol de les seves àrees de servei. En global, l'executiu estima que els camioners afectats que utilitzen gasoil estalviïn fins a 700 euros al mes.

Fins a 21 representants de diferents associacions del CNTC han estat presents a la reunió, així com dos assistents del departament de viatgers de la mateixa organització, un sector que ha convocat mobilitzacions aquest diumenge per l’alça sense precedents dels preus dels carburants, derivada en gran part per la guerra a Ucraïna.

450 milions d'euros en ajudes directes

Però les ajudes no acaben aquí. El govern concedirà 450 milions més en ajudes directes tant per al transport de mercaderies com pel de viatgers: fins a 1.250 euros per camió, 950 per autobús, 500 per furgoneta i 300 per vehicle lleuger; és a dir, taxis, VTC o ambulàncies, amb un límit de 400.000 euros per empresa. L'acord també inclou ampliar el termini dels venciments dels préstecs ICO, una mesura anunciada per la ministra d'Economia, Nadia Calviño, així com una nova línia d'avals de l'ICO per al sector.

A més a més, el govern de Sánchez s'ha compromès a enviar abans del 31 de juliol un esborrany de projecte de llei per al sector per evitar un abús de la contractació i impedir que els transportistes hagin d'assumir els serveis a un preu per sota del cost, una reivindicació històrica del sector i, en particular, dels convocants de la vaga. Les mesures s'aprovaran el dia 29 de març, en el marc del pla de xoc per fer front a les conseqüències econòmiques derivades de la guerra a Ucraïna.

stats