Naturgy inverteix 445 M€ per ampliar al 49% la seva participació en el gasoducte Medgaz

La gasista catalana i l'algeriana Sonatrach assoleixen la participació d'Abu Dhabi

A les profunditats marines El gasoducte s'instal·la al fons del mar des dels vaixells. La profunditat màxima que es permet és de dos quilòmetres.
Xavier Grau
15/10/2019
3 min

BarcelonaNaturgy invertirà 445 milions d'euros per comprar un 34,05% de Medgaz, un percentatge que juntament amb el 14,95% que ja té li permetrà arribar fins al 49% de les accions, segons ha comunicat aquest dimarts la companyia que presideix Francisco Reynés a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). L'operació està pendent de les autoritzacions de les autoritats i està previst que es tanqui el març del 2020.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Medgaz és el gasoducte submarí que permet el transport de gas des de Beni Saf, a la costa algeriana, fins a Almeria. La companyia gasista algeriana Sonatrach tindrà l'altre 51% del capital, però, malgrat disposar de la majoria, es repartirà el control del gasoducte amb Naturgy, segons ha informat la companyia.

L'operació fa mesos que es negociava. Finalment Sonatrach i Naturgy han tancat l'acord per comprar la participació del 42% que tenia Mubadala, el fons sobirà d'Abu Dhabi que controla Cepsa.

La compra d'accions per part de Naturgy s'articularà mitjançant un vehicle d'inversió (SPV), amb la qual cosa la companyia gasista d'origen català podria buscar un soci financer per no haver de pagar en solitari els 445 milions de la nova participació. L'SPV es finançarà amb un préstec de 260 milions d'euros per optimitzar l'estructura de capital.

L'operació ha estat defensada pel president de Naturgy, Francisco Reynés, que ha qualificat el gasoducte d'"infraestructura estratègica" en la qual es reforça la posició a "un preu atractiu per a uns dividends estables i predictibles a llarg termini" que acompleixen amb els "criteris de generació de valor per a l'accionista".

Segons Naturgy, la inversió va en la línia del pla estratègic del 2018 al 2022, centrat en inversions que donin valor a l'accionista i, en aquest cas, la companyia defensa que el 100% de la capacitat del gasoducte ja està contractada fins al 2031. S'espera que Medgaz distribueixi dividends per sobre dels 130 milions d'euros a l'any a partir del 2021.

L'operació valora el 100% del capital de Medgaz en 1.300 milions d'euros i l'empresa en 1.900 milions. Respecte al fet que Sonatrach es converteixi en el primer accionista del gasoducte, per davant de Naturgy, la companyia d'origen català assegura que reforça la seva aliança estratègica. La companyia algeriana és el primer proveïdor de gas per a Espanya i és el quart accionista de Naturgy, de la qual té un 4% del capital.

A més, l'operació no exclou la possibilitat de continuar el negoci del gasoducte del Magreb (EMPL), el primer que va unir l'Àfrica amb Espanya per Marroc i l'estret de Gibraltar, i del qual s'acaba la concessió a finals de l'any 2021, i del qual Naturgy és el primer accionista i té el control. A més, Medgaz està immersa en un programa d'expansió que farà que augmenti la seva capacitat en un 25%, fins als 10 bcm, i que estarà operatiu el 2021, gràcies a una inversió d'uns 67 milions d'euros.

Medgaz és la societat responsable del disseny, la construcció i l'operació del gasoducte d'aigües profundes des d'Algèria a Europa a través d'Espanya i Sonatrach és el propietari i operador del gasoducte des dels camps de gas Hassi R'Mel fins a Beni Saf a la costa algeriana, on es connecta amb Medgaz, que enllaça a Almeria amb la xarxa de transport espanyola, operada per Enagas. Aquest projecte va ser adjudicat el 2006 per l'estat algerià per a un període de 35 anys (fins al 2041), prorrogable per un període addicional de 15 anys.

Gir estratègic

L'augment de la participació de Naturgy a Medgaz és la primera gran inversió de l'energètica catalana dins del gir estratègic de la companyia presidida per Francisco Reynés, que ha venut negocis en països no considerats estratègics, com Colòmbia, Itàlia o Moldàvia, per centrar-se en noves inversions que creïn valor per a l'accionista. De fet, Naturgy reconeix en el seu comunicat que la seva participació a Medgaz, amb aquesta operació, passa de ser financera a ser estratègica.

No obstant això, aquesta inversió coincideix amb la tramitació per part de la Comissió Nacional dels Mercats i de la Competència (CNMC) de les noves circulars que fixaran la retribució per al transport de gas de les connexions internacionals. La proposta de Competències és retallar la retribució d'aquesta activitat per al període 2020-2026.

Però, a mes, el ministeri per a la Transició Ecològica ha fet una consulta pública per modificar el decret que regula les reserves mínimes de seguretat de gas que s'han de tenir i la diversificació de les fonts d'abastiment de gas natural.

El ministeri que dirigeix Teresa Ribera destaca en aquest document que de manera recurrent al voltant de la meitat dels aprovisionaments de gas venen d'Algèria i, per tant, cal avaluar si això afecta negativament la seguretat del subministrament.

De fet, les comercialitzadores de gas amb una quota de mercat de més del 7% estan obligades a diversificar els seus aprovisionaments perquè els gas procedent del principal proveïdors (Algèria) sigui inferior al 50%, cosa que ja compleix Naturgy perquè Algèria suposa el 40% de la seva cartera.

stats