Naturgy declara la guerra comercial a Endesa i Iberdrola
L’energètica catalana ofereix un preu de la llum pactat per dos anys a nivells anteriors a l’escalada
BarcelonaFa uns dies les grans generadors d’electricitat a Espanya –Iberdrola, Endesa, Viesgo i EDP–, a través de la seva patronal Aelec, van assegurar que a qui beneficia realment la pujada del preu de la llum és a les empreses de gas, un sector que a Espanya domina clarament Naturgy. El president executiu de l’energètica d’origen català, Francisco Reynés, s’hi ha tornat obrint una autèntica guerra comercial contra les grans elèctriques: Naturgy oferirà a partir del dia 15 als gairebé 11 milions de clients del mercat regulat elèctric que hi ha a Espanya passar-se a la comercialitzadora del mercat lliure de Naturgy, amb un compromís per part de l’energètica de mantenir durant 24 mesos un preu de l’energia anterior a l’escalada de preus dels últims mesos: en concret, 60 euros el megawatt hora.
L’oferta no és poca cosa, si es té en compte que durant el mes de setembre la mitjana del preu de l’electricitat majorista està arribant a preus rècord. En concret, aquest dijous el preu de mitjana serà de 141,7 €/MWh, un 4,4% superior al preu d’aquest dimecres (sis euros més). S'assoleix així un nou rècord històric que bat els 140,23 €/MWh de l’anterior rècord del 2 de setembre.
De fet, l’escalada del preu de l’electricitat ha centrat unes jornades del sector energètic organitzades pel diari El Economista. La consellera delegada d’Iberdrola a Espanya, Ángeles Santamaría, ha reclamat una reforma del PVPC, el mercat regulat. Així, ha dit que el preu majorista és igual a Espanya que a Portugal, perquè comparteixen el pool, però al país veí no s’ha creat cap polèmica per l’encariment perquè el preu dels clients es fixa anualment. A més, Santamaría ha demanat una revisió de la fiscalitat i els costos regulats, perquè tenen un pes molt alt en el rebut. Davant la possibilitat d’una retallada de la retribució a les nuclears, Santamaría ha dit que les plantes atòmiques estan en pèrdues des de fa quatre anys per les altes càrregues fiscals.
Per la seva banda, el conseller delegat d’Endesa, José Bogas, ha apuntat al gas natural com a causa de l’encariment de la llum. El primer executiu d’Endesa ha insistit en la necessitat de deslligar la tarifa regulada del preu del mercat majorista. I el conseller delegat de Repsol, Josu Jon Imaz, ha proposat com a mesura per frenar l’escalada dels preus de la llum que Brussel·les posi al mercat més drets d’emissió de CO₂. Per a Imaz, la pujada de la llum és el preu que estem pagant per avançar més ràpidament en la descarbonització, i això “té conseqüències en el consumidor i en la competitivitat industrial”.
El govern espanyol, per la seva banda, ha dit que treballa en rebaixar la fiscalitat de l’electricitat dins del pla de xoc per frenar el preu de la llum.
Llum verda a l’opa a Naturgy
D’altra banda, la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) ha autoritzat l’opa parcial que ha llançat sobre el 22,7% de l’energètica Naturgy el fons australià IFM, que ha garantit que complirà amb totes les condicions imposades pel govern central. L’aprovació per part del supervisor borsari espanyol es produeix unes setmanes després que el govern espanyol autoritzés, amb condicions, aquesta operació. El calendari de l’opa comença a moure's i l’operació es podria tancar a l’octubre. IFM oferia 23 euros per acció per aconseguir entre el 17% i el 22,7% de Naturgy, però va rebaixar el preu a 22,07 euros per acció després que l'energètica repartís un dividend als seus accionistes.