Comptabilitat

"És el naixement d'una professió totalment nova": falten auditors joves, dones i més tecnològics

El sector promou la formació per complir amb les noves exigències de sostenibilitat

Barcelona"Retenir i atreure talent, sobretot jove". Aquest és el principal repte del sector de l'auditoria, explica Joan Vall, president del Col·legi de Censors Jurats de Comptes de Catalunya. La mitjana d'edat a la professió és de 57 anys. Hi ha un altre factor que també vol revertir aquest col·legi, que és el biaix de gènere. "Dins del nostre col·lectiu hi ha un 80% d'homes i un 20% de dones, entre la gent que són socis [d'una auditora] o que, d'alguna manera, firmen informes d'auditoria", explica Vall, per a qui un dels desafiaments més importants és aconseguir l'equitat de gènere en aquesta activitat.

Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons explica, a la base de la professió hi ha molta més igualtat de gènere, però després moltes dones deserten i el món dels auditors es converteix pràcticament en un territori d'homes. "Volem assegurar-nos que no es perdi el talent femení", diu Vall a l'ARA, tot i que reconeix que el repte és difícil, perquè la professió demana cada cop més perfils tecnològics, els denominats STEM, i a les universitats són estudis en què encara predomina la presència masculina. "Estem treballant, via les universitats, perquè, d'alguna manera, [les dones] vulguin accedir-hi", explica Vall.

Cargando
No hay anuncios

Rejovenir la professió i feminitzar-la són les grans assignatures pendents per als auditors, però n'hi ha d'altres. Una de molt important és la irrupció de les noves tecnologies i, ara, la intel·ligència artificial. Vall explica que "la tecnologia ens està afectant moltíssim" perquè "facilita agilitzar les tasques rutinàries", però això ha canviat el perfil professional. No calen només economistes per estudiar factures, també fan falta especialistes tecnològics, enginyers i informàtics, per poder fer una auditoria que pugui detectar anomalies.

La tecnologia, explica el president del Col·legi de Censors Jurats de Comptes, facilita la tasca de l'auditor, però també és un risc. "Podríem perdre el pensament crític que en un auditor és fonamental", indica. La irrupció, per exemple, de la intel·ligència artificial, pot facilitar la feina de l'auditor, però, alhora, hi ha el risc que els clients utilitzin aquestes tecnologies per maquillar els seus comptes. "La utilització d'aquestes dades pot fer que es pugui arribar a manipular una mica la informació –indica Vall, i hi afegeix–. Un enginyer em va dir que arribarà un moment que tu, amb l'ús del mòbil, no sabràs què és veritat i què és mentida. En el periodisme està passant. Aquests riscos s'han d'agafar amb molt de compte des del punt de vista auditor", rebla Vall.

Cargando
No hay anuncios

La professió està, a conseqüència de la irrupció tecnològica, en plena transformació. "Abans els auditors venien dels estudis d'administració d'empresa, d'economia, i ara el que estem contractant són matemàtics, estadístics i enginyers, perquè diem que la nostra tasca ja és més multidisciplinària", explica. A més, Vall destaca la importància dels informàtics per protegir i custodiar la informació de les empreses i, alhora, per auditar la integritat dels sistemes davant de possibles ciberatacs.

Criteris sostenibles

Però el sector no necessitarà només perfils tecnològics. També faran falta nous especialistes en els denominats criteris mediambientals, de sostenibilitat i governança (ESG). "Hi ha una nova directiva comunitària que obliga les empreses a presentar un informe de sostenibilitat corporativa", diu Vall, i recorda que el govern espanyol ja està preparant la transposició d'aquesta norma europea.

Cargando
No hay anuncios

Aquest tipus d'informe englobarà els temes d'acció climàtica, socials i de governança. "Haurà de canviar el nostre perfil com a auditor", explica. El problema, indica Vall, és que no hi ha estudis per preparar aquest tipus d'especialistes, que necessitaran tant el sector de l'auditoria com les mateixes empreses. "Ara haurem d'incorporar altres perfils: social, climàtic, de recursos humans, de governança... Què estem fent nosaltres? Formació", indica el president del Col·legi de Censors Jurats de Comptes. Amb tot, avisa que "les universitats no estan preparades per formar la quantitat de gent que es demanarà per a aquest tipus de perfils". "Al final és el naixement d'una professió totalment nova", indica Vall.