Nadal renya el sector energètic per portar totes les normes als tribunals
El ministre diu que les empreses presenten recursos per "rascar fins a l'últim euro"
BarcelonaEl ministre d'Energia, Turisme i Agenda Digital, Álvaro Nadal, ha acusat aquest dilluns el sector energètic d'elevar la conflictivitat del sector omplint els jutjats de recursos contra totes les normes que aprova el seu ministeri.
Nadal ha fet aquestes acusacions durant la inauguració a Barcelona del fòrum Funseam davant d'importants representants del sector energètic, entre ells el president del Club Espanyol de l'Energia i president d'Endesa, Borja Prado; el president d'Enagás, Antoni Llardén, i el president de la patronal del gas, Antoni Peris, entre d'altres.
El ministre ha demanat al sector que provi de rebaixar la conflictivitat i que deixi de presentar recursos davant dels tribunals contra tota la legislació que aprova el govern, per evitar així la inseguretat jurídica i fer més sostenible el sistema. Aquesta sostenibilitat, ha dit el ministre, no només s'ha de mesurar en clau d'emissions de CO2, sinó també en clau de viabilitat econòmica i de manteniment de la competitivitat de la indústria espanyola.
El ministre ha defensat la retallada que vol aprovar a les activitats regulades del sistema: les xarxes de transport i distribució d'electricitat de gas i electricitat, que la setmana passada va xifrar al voltant de 250 milions d'euros.
Segons el ministre, aquestes activitats les fan unes empreses que són monopolis naturals i que tenen una retribució molt bona per una activitat que no té cap risc. A més, ha indicat, "la prima de risc ha baixat però se n'ha mantingut la retribució".
El ministre ha argumentat que el govern espanyol vol posar-se al costat dels consumidors "i restaurar l'equilibri a un sistema que s'ha descompensat". I ha estat molt clar amb l'actitud de les empreses energètiques quan ha dit que "totes les normes són recorregudes cercant l'afany legítim del regulat de rascar fins a l'últim euro".
Per això, Nadal ha demanat disminuir la conflictivitat generada perquè "el monopolista vol treure la legislació per cobrar més, mentre que el consumidor està en la situació contrària". "Estem en un estira-i-arronsa que no té cap sentit", ha reblat.
No vol tancar nuclears ni carbó
El ministre també ha deixat clara la seva posició sobre el mix de generació elèctrica, i s'ha oposat als tancaments de les centrals nuclears i de carbó, cosa que ja ha provocat enfrontaments amb algunes companyies, com Iberdrola, que vol desfer-se de les centrals de carbó.
Segons Nadal, s'ha de mantenir l'objectiu de renovables que marca Europa, però ha deixat clar que qui ha d'autoritzar el tancament de centrals és ell. "No pot ser una decisió només empresarial", ha dit el ministre, que ha indicat a les elèctriques que, si volen, es poden vendre les centrals, però no tancar-les de manera unilateral.
S'ha de tenir en compte tot: les emissions de CO2, la seguretat del subministrament i el preu, ha indicat el ministre, que ha recordat que no hi ha cap estat europeu que tanqui a la vegada les centrals de carbó i les nuclears. Per exemple, ha dit, Alemanya tanca nuclears però augmenta el carbó, mentre que el Regne Unit tanca el carbó però inverteix en nuclears.
En aquest sentit, Nadal ha argumentat que analitzats els preus dels tres últims anys en el mercat majorista, el preu del megawatt hora hauria pujat entre un 18% i un 25% sense carbó, entre un 18% i un 26% sense nuclears i entre un 38% i un 64% sense cap de les dues tecnologies.
La patronal Unesa demana un marc predictible
D'altra banda, la patronal elèctrica Unesa ha demanat un marc regulador "predictible" i "estable" per al sector elèctric, amb l'argument que "perquè hi hagi inversió hi ha d'haver un marc predictible".
La presidenta d'Unesa, Marina Serrano, ha fet aquestes declaracions en la seva intervenció en el Simposi Empresarial Internacional Funseam a Barcelona, després de la inauguració per part d'Álvaro Nadal. Encara que la màxima responsable de la patronal elèctrica no s'ha referit en cap moment a l'ajust en el sistema que defensa el ministre d'Energia, sí ha fet una reflexió genèrica. "Perquè hi hagi inversió hi ha d'haver un marc predictible en renovables i també en d'altres activitats del sector", ha dit.
A preguntes dels periodistes, Serrano no ha volgut entrar a valorar els plans del Govern fins a conèixer-los de primera mà. A la pregunta de si confiava a rebaixar el cost d'aquests ajustos per al sector elèctric, Serrano ha insistit en no fer comentaris fins a reunir-se amb el Govern.
També ha evitat respondre als plans del ministeri d'Energia el president d'Endesa, Borja Prado, que en la mateixa jornada s'ha mostrat "convençut que una relació pròxima i col·laborativa entre empreses privades i administracions públiques és la clau per complir els reptes que el sector energètic té per davant".
D'una altra banda, també ha intervingut en la jornada el president de la patronal gasista Sedigas, Antoni Peris, que també és directiu de Gas Natural Fenosa. Peris ha volgut remarcar que el gasista és l'"únic sector que per captar clients ha d'entrar a casa seva i, si no és competitiu, no capta cap client", i ha destacat el potencial de futur del gas natural per substituir algunes fonts d'energia més contaminants.