Musk fa marxa enrere i manté Tesla a la borsa
El magnat havia anunciat que volia sortir del Nasdaq
Barcelona“Estic pensant a treure Tesla de borsa a un preu de 420 dòlars [363 euros] l’acció. El finançament està assegurat”, va escriure a Twitter el fundador de la companyia, Elon Musk, el set d’agost passat. L’anunci va fer que totes les mirades de Wall Street se centressin en l’automobilística, que va veure com el preu de la seva acció es disparava un 11% el mateix dia i se situava a 379 dòlars (327 euros). No obstant això, el també conseller delegat del fabricant de cotxes deixava la porta oberta a no materialitzar aquesta idea. En una carta que Musk va enviar als seus treballadors va aclarir que encara s’havia de “prendre una decisió final”.
Finalment ahir el magnat tecnològic es va fer enrere i va anunciar que l’empresa seguiria cotitzant al Nasdaq (la borsa de valors electrònica més gran dels Estats Units). Tal com va anunciar Musk a través d’un comunicat, Tesla s’ha de mantenir “centrada” a augmentar la producció d’unitats del Model 3 i aconseguir ser finalment rendible. Mantenir-se a borsa és “el millor” per a l’empresa i els accionistes, va expressar.
El discurs, doncs, contrasta de ple amb el que va emetre fa tres setmanes, en què defensava l’exclusió de borsa de Tesla. En aquell moment Musk argumentava que estar en mans dels accionistes afegia “una gran pressió a la presa de decisions” que podrien afectar els plans empresarials “a llarg termini”.
Sigui com sigui, la presència a borsa garanteix a la companyia nord-americana una font de finançament estable a través dels mercats. En el cas de Tesla aquest aspecte és especialment rellevant, perquè es tracta d’una companyia que no ha registrat mai beneficis i que té un deute in crescendo. El 2017 va registrar unes pèrdues de 2.240 milions de dòlars (1.829 milions d’euros).
Polèmica rere el tuit
Més enllà de mantenir la cotització, la piulada que va escriure Elon Musk va aixecar molta polseguera. Per una banda, la possible opa d’exclusió no va anar acompanyada de cap notificació a la Comissió de Borsa i Valors (SEC, seguint les sigles en anglès) dels Estats Units. Arran d’aquesta acció, la SEC estudia sancionar la firma automobilística perquè considera que el missatge es podria haver publicat amb la finalitat d’incidir en la cotització de la companyia. A més a més, el tuit també va derivar en tensions internes en el si de l’empresa. De fet, es va arribar a especular que alguns dels grans accionistes tenien la intenció d’apartar Elon Musk del consell d’administració.
Segons Rafael Sambola, professor de finances d’Eada, l’anunci de Musk responia a “un impuls humà” fruit de “la pressió” que la companyia rep constantment dels seus accionistes.
Tesla, a la corda fluixa
Les aigües s’han calmat momentàniament a Palo Alto, però el futur de l’empresa no s’entreveu gaire estable, almenys a curt termini. Que la companyia hagi anunciat una exclusió de borsa i finalment s’hagi fet enrere “exposa un punt de feblesa”, assenyala Sambola, un fet que podria rebaixar la cotització de Tesla.
Cal recordar que Musk va assegurar que el finançament d’una possible opa d’exclusió estava cobert. Els mitjans estatunidencs van assenyalar que el fons sobirà de l’Aràbia Saudita era qui oferia les garanties, cosa que es va desmentir. Aquest país sempre ha animat Tesla a retirar-se dels mercats, però les parts encara no han signat cap acord.