Les multinacionals russes s'evaporen a la borsa de Londres

Són controlades per alguns dels oligarques pròxims a Putin sancionats per la UE i els EUA

Seu de Gazprom a Moscou.
3 min

BarcelonaLes accions de les multinacionals russes que cotitzen a la borsa de Londres han patit aquest dimecres un altre ensorrament històric. Les caigudes han evaporat milers de milions d'euros del valor d'algunes de les principals empreses de Rússia, afectades per les sancions occidentals.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Alguns dels directius i accionistes de les companyies més afectades també han patit sancions a títol personal a causa dels estrets vincles que mantenen amb el govern rus i amb el seu president, Vladímir Putin. És el cas del vicepresident de Sberbank, Aleksandr Vediakhin, inclòs en l'última llista de sancions dels EUA a oligarques pròxims al Kremlin, o el del conseller delegat de Rosneft, Ígor Setxin.

L'empresa que millor simbolitza les relacions comercials entre Europa i Rússia és la gasista Gazprom, responsable de subministrar gas natural a bona part de l'Europa central. Els títols del grup a la borsa londinenca queien a dos quarts de quatre de la tarda un 82% respecte al tancament d'ahir: dimarts a la tarda valien 76 cèntims de dòlar i aquest dimecres 13, tot i que en algun moment del matí ha arribat a valer només 3 cèntims. En comparació amb un any enrere, la davallada és superior al 98%. El gener del 2008 la cotització va tocar sostre amb 29 dòlars per acció.

Durant la jornada, el valor de Gazprom ha arribat a uns 250 milions de dòlars, mentre que divendres superava els 50.000 milions, després de setmanes de caigudes.

Gazprom ha rebut de valent per la decisió del govern alemany de cancel·lar la construcció del gasoducte Nord Stream 2, que havia de portar gas des de Rússia a Alemanya pel mar Bàltic. La filial de la gasista encarregada de gestionar el projecte s'ha declarat en bancarrota aquest dimecres, segons les autoritats del cantó suís de Zug, on té la seu.

Lukoil, un dels dos gegants petroliers del país, també queia aquest migdia, tot i que una mica menys: el 74%. El setembre passat un títol de l'empresa valia més de 273 dòlars i ara fluctua per sota dels 3. El president de Lukoil, Vagit Alekperov (propietari d'un 28% de la companyia), és un dels grans aliats de Putin i fins aquest cap de setmana tenia un iot atracat al port de Barcelona. L'altra gran companyia russa del sector del petroli, Rosneft, s'enfonsava un 64% a la mateixa hora, i la segona gasista més gran del país, Novatex, també perdia un 85%.

Ara bé, la multinacional més afectada per les caigudes és Sberbank, el banc més important de Rússia, controlat per l'estat. Tot i haver esquivat la prohibició d'utilitzar el sistema internacional de transferències Swift imposada per la UE a set bancs russos, l'entitat ha anunciat que abandonava Europa arran de les fallides de diverses filials. Concretament, el regulador financer d'Àustria ha congelat temporalment els comptes dels clients de Sberbank al país per la possibilitat de fallida, cosa que ja s'ha produït a Eslovènia i Croàcia. En aquests dos països, la Junta Única de Resolució –l'organisme comunitari que s'encarrega de la liquidació de bancs amb problemes– ha ordenat el tancament de les filials del banc rus i el traspàs dels seus actius a dues altres entitats, de manera que els clients mantenen intactes els comptes i inversions, però en un altre banc.

Segons ha admès el mateix banc, aquestes fallides es deuen a la retirada massiva de dipòsits per part dels clients, a la qual l'entitat no pot fer front de cop perquè no té prou liquiditat.

La borsa de Moscou continua tancada

La borsa de Moscou s'ha mantingut tancada un dia més a l'espera de si obre demà dijous. El parquet va tancar divendres passat, una mesura dràstica que no s'aplicava des de la greu crisi econòmica que va afectar el país el 1998.

stats