La multinacional alemanya Seeger construirà tres centrals de biomassa a Catalunya
La inversió supera els 118 milions d'euros i les plantes s'ubicaran a Flix, La Garriga i Albons. Donaran feina a uns 500 treballadors, entre directes i indirectes
BarcelonaLa multinacional alemanya Seeger Engineering AG, especialitzada en la producció d'energia a través de biomassa, projecta ubicar a Catalunya tres noves centrals de cogeneració de biomassa, que suposarien una inversió total de 118,3 milions d'euros.
Els plans de la companyia, que permetrien la creació de més de 500 nous llocs de treball -entre directes i indirectes-, preveuen instal·lar les tres plantes a Flix (Ribera d'Ebre), La Garriga (Vallès Oriental) i Albons (Baix Empordà).
A La Garriga i a Flix, els projectes inclouen la posada en marxa de dues fàbriques per a la producció de pèl·lets -un biocombustible que surt de la fusta i que s'utilitza per a l'escalfament de calderes-. El pla de treball de l'empresa, que compta amb el suport del departament d'Empresa i Ocupació, inclou la constitució d'una filial a Sabadell, que també coordinarà l'aprovisionament de fusta per a les tres plantes.
Els avantatges mediambientals de les noves centrals es basen en l'aprofitament dels residus de fusta de diferent origen per generar energia renovable. De manera conjunta, les tres plantes sumen una potència elèctrica de 15 MW i capacitat per produir 150.000 tones de biocombustibles.
A Flix, el projecte de Seeger Engineering AG ha constituït conjuntament amb Ercros dues societats: una serà la responsable de desenvolupar una central de cogeneració a partir de l'aprofitament de la biomassa, mentre que l'altra impulsarà la construcció d'una planta de pèl·lets. Les dues plantes s'ubicaran al costat de les instal·lacions de la firma química.
A La Garriga, Seeger Engineering AG té prevista una inversió de 38,2 milions d'euros en la construcció d'una nova central de cogeneració de biomassa, i en l'ampliació, a més, de la fàbrica de pèl·lets que el Grup Tamayo ja té en aquest municipi. La producció d'aquesta fàbrica passaria així de les 5.000 tones anuals en l'actualitat a prop de les 30.000 tones.
El projecte d'Albons preveu el treball conjunt amb el soci local Rebrot Albons SL, i consisteix en la posada en marxa d'una planta de biomassa que aprofiti les restes de fusta d'arbres fruiters i pollancres, varietats pròpies de la demarcació. Aquests tipus d'arbres s'han de substituir cada 8 anys, i actualment es cremen i es tracten com a residu no aprofitable. La inversió calculada és de 27,4 milions d'euros.