Economia30/08/2016

Multa històrica de 13.000 M€ a Apple per evadir impostos a Irlanda

La Comissió Europea conclou la investigació oberta fa tres anys

Esther Herrera
i Esther Herrera

Brussel·lesSanció multimilionària de Brussel·les contra Apple. Després de mesos de rumors, la Comissió Europea ha confirmat avui que la companyia de Cupertino ha de pagar 13.000 milions d’euros a Irlanda. Els diners representen el total d’impostos que la multinacional ha eludit en els últims vuit anys a l’illa –on hi té la seu i dóna feina a més de 5.000 empleats– gràcies a les seves pràctiques d’enginyeria fiscal.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Apple és la primera empresa a rebre una sanció tan elevada. L’executiu comunitari, que va obrir la investigació ara fa tres anys, acusa la multinacional de beneficiar-se d’un acord fiscal avançat –denominat 'tax ruling', en anglès–, aprofitant la baixa pressió fiscal de l’illa, per pràcticament eludir el pagament d’impostos. L'elusió d'impostos no és una pràctica il·legal, tal com recorden des de la Comissió, tot i que sí que ho és el fet que hi hagi acords selectius amb determinades companyies, mentre que d’altres han de pagar rigorosament.

Cargando
No hay anuncios

Segons les investigacions, l’empresa de la poma mossegada genera la major part dels seus ingressos fora dels Estats Units pagant una ínfima part del que li pertoca. Així, va començar a pagar una taxa d’un 1% el 2003 i va arribar a pràcticament eludir qualsevol pressió fiscal amb un 0,005% el 2014. Els càlculs de la multa històrica s’han tingut en compte segons l’impost de societats irlandès, que és d’un 12,5%, i els beneficis que va tenir entre el 2003 i el 2014, que van ser de 64.100 milions d’euros, una quantitat a la qual s'han d’afegir els interessos. Aquests diners ara els han de recuperar les arques públiques irlandeses. “L’executiu comunitari conclou que Irlanda va oferir beneficis fiscals a Apple permetent-li pagar substancialment menys que les altres companyies durant anys”, ha denunciat la comissària de Competència, Margrethe Vestager.

El Conseller delegat de l’empresa, Tim Cook, ja ha assegurat que recorrerà la decisió davant la justícia europea, així com el govern irlandès, acabat de formar. Cook, que va visitar Brussel·les per reunir-se amb Vestager al gener, sempre ha negat les acusacions de l’executiu, que titlla de “porqueria política”. La decisió d’avui coincideix amb les crítiques versades la setmana passada pel departament del Tresor nord-americà, que va assegurar en un informe que les sancions de la Comissió erosionen els seus esforços per desenvolupar normes de tarifació exterior i que qüestiona la capacitat dels estats membres per complir els tractats bilaterals amb els Estats Units.

Cargando
No hay anuncios

En el mateix informe també es recorden els casos de Starbucks a Holanda i Fiat a Luxemburg, ambdós ja resolts, i que es van obrir juntament amb el d’Apple a Irlanda. L’executiu ja ha multat Starbucks i Fiat per imports d’entre 20 i 30 milions d’euros, però el govern holandès ja ha recorregut davant la justícia. Llavors, Vestager va admetre que la xifra no era gaire elevada, però va defensar que “l’objectiu” no era imposar una sanció històrica, sinó dissuadir les empreses de beneficiar-se d’un sistema poc just. Amb tot, aquesta no ha estat la línia seguida contra Apple, i serà considerada com la multa més alta imposada per l’executiu comunitari.