Transport
Economia 01/10/2021

Multa de 128 M€ a un càrtel que es repartia contractes de la xarxa ferroviària

Competència sanciona vuit empreses i una desena de directius encarregats dels sistemes de seguretat i la senyalització

2 min
La presidenta de la CNMC, Cani Fernández.

BarcelonaLa Comissió Nacional dels Mercats i de la Competència (CNMC) ha sancionat amb 127,8 milions d'euros un total de vuit empreses i una desena dels seus directius en el sector dels sistemes de seguretat, senyalització i comunicacions de la xarxa de l'AVE, mitja distància i Rodalies a Espanya. Segons l'organisme que presideix Cani Fernández, aquestes empreses, les principals del sector, van formar un càrtel que es va repartir licitacions convocades per Adif durant quinze anys per valor de més de 4.100 milions d'euros. L'expedient assegura que aquest càrtel va impactar de ple en l'erari públic, perquè va encarir els preus pagats per Adif en aquesta mena de contractes.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Competència ha multat amb un total de 127,3 milions d'euros les empreses Alstom, Bombardier, CAF, Cobra, Nokia, Siemens Rail, Siemens SA i Thales, i amb 483.000 euros deu dels seus directius per la seva participació en el càrtel. L'organisme els acusa d'una infracció única i contínua de la llei de defensa de la competència i del tractat de funcionament de la Unió Europea.

Concretament, segons la CNMC, les empreses van crear un càrtel que es va repartir de manera fraudulenta almenys 82 licitacions del ministeri de Foment, el Gestor d'Infraestructures Ferroviàries (GIF) i, posteriorment, d'Adif. Aquests contractes es van produir entre el 2002 i el 2017 i es destinaven a la construcció, l'execució d'obres, el subministrament, la instal·lació, la posada en servei i el manteniment de les instal·lacions de seguretat i comunicacions de la xarxa ferroviària de l'AVE i de la convencional. Aquesta mena d'instal·lacions són essencials per controlar i gestionar el trànsit ferroviari, les comunicacions i la protecció al servei de tren.

Les pràctiques d'aquest càrtel han sigut especialment perjudicials perquè, en alguns casos, l'efecte del frau s'allargaria fins al 2040 pel període de vigència d'algunes de les licitacions repartides i adjudicades a les companyies que en formaven part, segons Competència.

Altres investigacions

Aquest expedient deriva d'un d'anterior. L'any 2019 la CNMC va sancionar amb 118 milions d'euros quinze empreses per formar diversos càrtels en el sector ferroviari. Aquestes companyies es van repartir els concursos públics per electrificar la xarxa de l'AVE i la xarxa convencional espanyola i els seus equips electromecànics. Els escorcolls efectuats aleshores van alertar Competència de possibles pràctiques anticompetitives en la senyalització, les comunicacions i els sistemes de seguretat ferroviària.

stats