FINANCES PÚBLIQUES

Motí autonòmic contra Montoro

Les comunitats es reuneixen avui amb el ministre disposades a plantar cara pel dèficit i a no retallar

Motí autonòmic contra Montoro
Dani Sánchez Ugart
15/04/2016
3 min

MadridLa duresa del discurs de Cristóbal Montoro contra les comunitats autònomes pel dèficit no li sortirà gratis. El ministre espanyol d’Hisenda en funcions ha fet molts esforços en les últimes setmanes per carregar les culpes dels desequilibris financers públics als governs autonòmics i ha aprofitat per imposar-los “mesures coercitives” que no han caigut gens bé als despatxos dels consellers d’Economia. Però avui s’ha de trobar amb ells en la primera reunió del Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) de l’any. I s’espera que els consellers plantin cara al ministre, li demanin més marge per ajustar el dèficit i es neguin en rodó a retallar més.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L’estiu passat, en l’últim CPFF, a Montoro ja se li va esvalotar el galliner, quan les comunitats van votar àmpliament en contra del repartiment dels objectius de dèficit que proposava Hisenda. Els va acabar imposant gràcies a la capacitat d’ ordeno y mando que li atorga la llei d’estabilitat, però aquest cop la reunió arriba en un moment delicat: les comunitats ja han rebut correctius d’Hisenda que no estan disposades a acceptar i estan obligades a elaborar un pla de reequilibri financer per arribar aquest any a un 0,3% de dèficit. La majoria de consellers autonòmics han constatat que aquesta xifra és una quimera i no s’empassen el discurs de Montoro, que afirma que no està demanant retallades.

Liderats per Catalunya

Els números no surten. Les comunitats autònomes parteixen d’un dèficit mitjà de l’1,66% del PIB i l’Airef, el supervisor dels comptes públics, ja ha constatat que és impossible arribar en un sol any a retallar fins al 0,3% només amb els ingressos extres que arribaran a les comunitats amb el model de finançament. És a dir, en contra del que afirma Montoro, sí que calen retallades si es vol complir amb l’objectiu de dèficit. I les comunitats ja en tenen prou d’estrènyer-se el cinturó. El cas de Catalunya és especialment sagnant. Amb un dèficit del 2,7% el 2015, li caldria una retallada de més de 2.000 milions d’euros, segons els càlculs de l’Airef, per complir. Per això el vicepresident econòmic del Govern, Oriol Junqueras, ha sigut un dels abanderats de la rebel·lió contra les imposicions de Montoro, que també han secundat en els últims dies Andalusia, les Balears, el País Valencià, i fins i tot Castella i Lleó, on governa el PP.

Junqueras, però, no podrà assistir a la reunió d’aquesta tarda perquè està de viatge oficial a Roma. El vicepresident ha delegat la invitació en el conseller d’Exteriors, Raül Romeva, però ahir ja va marcar quina serà la posició de l’executiu català, i va afirmar que l’ultimàtum que exigeix Montoro és “inaplicable”.

El ministre va demanar a les comunitats incomplidores del dèficit que es comprometessin a dedicar tots els ingressos extres que rebin del model de finançament a reduir el desequilibri pressupostari. Per fer-ho, Montoro exigeix que ho facin amb una no disponibilitat de crèdit (fet que obligaria a destinar tots els nous diners a la reducció del dèficit). A més, també va reclamar que el pla per corregir el dèficit es presentés en 15 dies, que acaben dimarts que ve. Segons Junqueras, no només és impossible elaborar aquests documents sense aplicar retallades -una qüestió descartada- sinó que a més el ministeri no ha donat les concrecions tècniques que permetrien elaborar-lo.

Interessos i ritme de reducció

Els consellers demanaran a Montoro que flexibilitzi l’objectiu de dèficit i que rebaixi els interessos del FLA, que aquest any pugen al 0,83%, després d’haver estat al 0% l’any passat. Però en l’ordre del dia de la reunió, al qual ha tingut accés l’ARA, no s’inclou cap d’aquests punts. Això no exclou que Montoro es pugui despenjar amb una rebaixa de tipus sorpresa o amb algun anunci d’última hora. L’ordre del dia preveu que el ministeri informi oficialment del desviament del dèficit del 2015 i que es faci balanç del període 2011-2015, a més d’una explicació sobre les mesures de correcció imposades. D’altra banda, Montoro també comunicarà la creació de la comissió d’experts per a la reforma del finançament autonòmic que va aprovar el consell de ministres.

En petit comitè, Montoro s’ha mostrat més obert que públicament en algunes ocasions sobre la possibilitat d’accedir a les peticions de les comunitats sobre la rebaixa d’interessos del FLA. Això permet especular amb la possibilitat que el ministre tingui previst cedir en aquest punt. Pel que fa al dèficit, sembla menys probable que demà hi pugui haver novetats, però segons fonts d’Hisenda, Espanya negocia amb Brussel·les endarrerir un any la consecució dels objectius. Això, segons va insinuar Montoro la setmana passada, podria traslladar-se a les comunitats autònomes en forma de més oxigen, però fins dimarts el ministre d’Economia, Luis de Guindos, no presenta el nou pla d’estabilitat, que és on s’hauria d’incloure aquest nou ritme de reducció.

stats