L'empresa de la família de la ministra de Sanitat augmenta el deute amb Hisenda: 4,3 milions
La nova llista de morosos amb Hisenda: 4.600 persones deuen 15.400 milions
BarcelonaLa nova llista de morosos que ha publicat l'Agència Tributària inclou un total de 4.549 deutors, un 4,6% menys que l'última llista i un 6% menys que la primera, que es va publicar el 23 de desembre del 2015. Entre les empreses moroses hi surt Montserrat Operador Logístico SL, empresa de la família de l'actual ministra de sanitat, Dolors Montserrat.
Aquesta companyia, segons la llista publicada aquest divendres per l'Agència Tributària, tenia a 31 de desembre del 2016 un deute amb Hisenda de 4,31 milions d'euros. L'empresa ja havia sortit en anteriors versions de la llista, però el deute amb Hisenda ha anat augmentant. Així, en la primera llista, el 2015, el deute de Montserrat Operador Logístico era d'1,27 milions, quantitat que en la segona versió de la llista ja havia pujat fins a 2,30 milions.
No obstant això, els deutes de l'empresa de la família Montserrat no són pas els més importants. El més elevat és el de la immobiliària Reyal Urbis, amb 363,24 milions d'euros. Aquest deute tan elevat ha provocat que, fa només tres dies, la companyia s'hagi vist abocada a la liquidació, despré que els creditors, entre els quals Hisenda i la Sareb (el 'banc dolent') no acceptessin la proposta de conveni del concurs de creditors.
Els sectors de la construcció i immobiliari acumulen una gran part de les empreses moroses amb Hisenda, amb noms tan coneguts com Reyal Urbis o Martinsa Fadesa (65,23 milions), i altres que pràcticament ja són història, com Fergo Aisa (13 milions), Amrey 2002 (1,15 milions) o Akasvayu (16,44 milions). També hi surt Nozar, amb un deute de 198 milions. La segona empresa amb un deute més elevat, de 227 milions, és Oceanus Maritime, amb seu a l'illa de Man i propietària d'uns dels iots més grans del món.
Però aquest no és l'únic sector: també hi ha empreses del grup Cantoblanco, del que va ser president de la patronal madrilenya Arturo Fernández; de l'àmbit de la comunicació, com Intereconomia; i d'altres com Nueva Rumasa, lligada a la família Ruiz Mateos, o Grand Tibidabo, que en el seu dia controlava Javier de la Rosa. Entre les persones físiques, un fix de la llista, l'exbanquer Mario Conde, amb un deute de 9,9 milions.
També hi ha algunes empreses lligades a l'esport, com el Centre d'Esports Sabadell, que recentment acaba de canviar de propietari, que deu 1,2 milions, o la Unió Esportiva Lleida, que va desaparèixer, amb 11,4 milions.
I entre les empreses catalanes també n'hi ha del sector sanitari, com el Centre Cardiovascular Sant Jordi, amb 1,21 milions, o l'Hospital General de Catalunya, amb 1,6 milions. També n'hi ha del comerç, com Establecimientos Miró (7,41 milions) i Fotoprix SA (3,21 milions).
També hi apareixen alguns famosos televisius, com Kiko Matamoros, que deu 1 milió. Hi ha altres famosos que a l'anterior llista hi sortien i ara ja no, com l'exjugador de futbol del Barça Dani Alves o el pilot de moto GP Dani Pedrosa. En canvi, es manté a la llista l'expresident del Real Madrid Lorenzo Sanz (1,3 milions).
Entre les empreses, n'hi ha algunes d'infraestructures fallides, com els aeroports de Castelló (4,27 milions) i el de Ciutat Real (7 milions), Accesos de Madrid -concessionària d'autopistes radials en fallida- amb 38,5 milions, i empreses de transport i turisme fallides com Spanair (7,15 milions), Marina d'Or (45,33), o Viajes Marsans, la matriu del grup Marsans que liderava Gerardo Díaz Ferran, ara a la presó, amb 23,76 milions.
En total, aquests morosos acumulen uns deutes amb Hisenda que sumen 15.400 milions d'euros, un 2% menys que en la llista de l'any anterior.
Aquesta llista només inclou les persones físiques o jurídiques (és a dir, persones o empreses i entitats) que acumulin un deute superior a 1 milió d'euros a data 31 de desembre del 2016.
Tot i que el nombre de deutors no disminueix en gran mesura, més del 20% de les persones que apareixien en la primera llista ja no apareixen a la tercera.
La gran majoria de deutors d'aquest últim llistat són precisament empreses. Del total, 4.211 morosos són companyies, que deuen una xifra de 14.700 a l'Agència Tributària. Els 338 morosos restants són persones físiques que acumulen vora 700 milions d'euros en impagaments.