La morositat dels préstecs bancaris cau fins a mínims des del 2009
L'increment del nombre de crèdits és la principal causa de la millora
BarcelonaLa morositat dels crèdits bancaris va caure lleugerament al juny, segons dades provisionals del Banc d'Espanya, fins al mínim des del 2009. La reducció es deu a un increment dels préstecs nous, normalment menys proclius a ser impagats, i a una caiguda dels crèdits dubtosos.
Concretament, la ràtio de morositat va ser del 4,4% al juny, respecte al 4,55% del maig i al 4,67% de dotze mesos enrere. El sector bancari espanyol va incrementar un 1,62% el volum de préstecs fins a 1,23 bilions d'euros, una xifra que encara és inferior a la del juny del 2020 en un 0,72%. Les dades publicades aquest dimecres pel Banc d'Espanya només fan referència a crèdits a particulars i empreses.
Els préstecs dubtosos –és a dir, els que encara es paguen però que tenen un alt risc de no ser retornats– també es van reduir, en aquest cas un 1,76% al juny, fins a 54.218 milions d'euros. Això vol dir que en comparació amb un any enrere el total de crèdit dubtós ha caigut notablement, un 6,47%.
Les xifres mostren una bona evolució de la morositat, la qual cosa és una bona notícia per a les entitats bancàries de l'Estat, que veuen com es redueix el risc d'impagaments en un moment de reestructuracions i dificultats per la pandèmia. És el cas de la fusió de Bankia i CaixaBank, així com els diversos expedients de reducció de personal d'algunes de les principals entitats del sector, com la mateixa CaixaBank i el BBVA, que han suposat l'acomiadament o la jubilació de milers d'empleats.
Ara, les dades només fan referència als bancs pròpiament dits i no inclouen els anomenats establiments financers de crèdit (EFC), entitats que poden donar préstecs als consumidors però que no són bancs, tot i que alguns en són filials. Si s'afegeixen els préstecs atorgats pels EFC, el total de crèdit registrat al juny augmenta fins a 1,2 bilions d'euros i la morositat es dispara fins al 4,51%.
Menys provisions
Pel que fa als bancs, les provisions –els diners que han d'apartar per llei per fer front a eventuals impagaments– van caure en 1.427 milions d'euros, fins a 39.668 milions, la qual cosa representa un descens del 3,47%. Això suposa el tercer mes consecutiu amb reduccions de les provisions, tot i que es van mantenir un 2,1% per sobre que el juny de l'any passat, perquè entre el novembre del 2020 i el març d'enguany van augmentar de manera considerable.