Economia07/09/2015

Mor l'empresari José María Ruiz-Mateos als 84 anys

L'empresari va ser fundador de Rumasa i Nueva Rumasa, dos imperis que van acabar ensorrant-se

Elena Freixa
i Elena Freixa

BarcelonaL'empresari José María Ruiz-Mateos ha mort aquest dilluns als 84 anys. La seva salut s'havia anat deteriorant els últims mesos després de les complicacions d'una operació de maluc, segons ha confirmat l'agència Efe.

Inscriu-te a la newsletter El pànic a TrumpInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Ruiz-Mateos ha estat una figura polèmica dins l'alt empresarial espanyol. Artífex de dos grans imperis com Rumasa i Nueva Rumasa, va passar de ser símbol de l'èxit a veure ensorrats els seus negocis. La seva figura ha viscut les últimes dècades esquitxada per diversos escàndols judicials.

Cargando
No hay anuncios

L'últim, ha estat una acusació contra ell i un dels seus fills per frau fiscal i una petició de vuit anys de presó. Tot i l'ingrés a Soto del Real aquest any, la seva salut fràgil va fer que el jutge n'autoritzés l'excarceració abans de l'estiu.

Nascut a Rota, a la província de Cadis el 1931, Ruiz-Mateos estava casat amb Teresa Rivero, presidenta del club de futbol Rayo Vallecano, amb qui va tenir 13 fills.

Cargando
No hay anuncios

Ruiz-Mateos i Rumasa han estat un dels binomis més importants i també polèmics en el panorama empresarial espanyol. L'imperi va arribar a estar format per 700 empreses que incloïen des de marques d'alimentació com Clesa o Duhl fins a bodegues i empreses hoteleres i fins i tot del sector bancari. El 1983 va acabar expropiat pel govern espanyol.

El ministre d'economia socialista de l'època, Miguel Boyer, va ser l'artífex de l'expropiació i va convertir-se en la diana de la ira i les protestes –algunes, amb persecució inclosa–. El conflicte amb Boyer va tenir el seu clímax en una topada als jutjats en què Ruiz-Mateos va arribar a agredir Boyer i va pronunciar la frase que l'acompanyaria sempre: "Yo te pego, leche".

Cargando
No hay anuncios

Malgrat el desenllaç desastrós de Rumasa i les acusacions per falsedat que va afrontar l'empresari, Ruiz-Mateos va trigar pocs anys a erigir un nou imperi que va batejar com Nueva Rumasa. El conformaven un centenar de companyies de les quals el grup Duhl era una de les més importants –i dins d'aquest, la marca catalana Cacaolat.

Nueva Rumasa també va tenir una trajectòria polèmica. Els Ruiz-Mateos van emetre pagarés –lletres a curt termini– per captar recursos i també participacions a les seves empreses a uns interessos elevats del 8 i el 12% el 2009. La CNMV va emetre diverses advertències sobre els riscos que comportava per als inversors aquest tipus d'operacions.

Cargando
No hay anuncios

El hòlding Nueva Rumasa va acabar ensorrant-se i les deu principals empreses van acabar presentant concurs de creditors a mitjans del 2011.

Els problemes judicials van empaitar de nou els Ruiz-Mateos, no només el pare, també alguns dels seus fills implicats en els seus negocis. L'últim escàndol, que va propiciar aquest mateix any el seu ingrés a la presó de Soto del Real, va ser una acusació per dos fraus fiscals el 2009 pels quals demanaven vuit anys de presó per a ell i un dels seus fills. L'empresari va arribar a estar en cerca i captura per no presentar-se al judici a Valladolid.