Moody's diu que el sobiranisme no influeix en les qualificacions perquè la independència no és probable
L'agència creu que és "molt baixa" la probabilitat que Catalunya es converteixi en un nou estat durant els pròxims dos o tres anys
LondresL'agència de qualificació Moody's considera que les "aspiracions independentistes" de Catalunya no tenen cap impacte en les valoracions tant d'Espanya com de la mateixa Catalunya, sobretot per "la baixa probabilitat" que la independència sigui una realitat en els pròxims dos o tres anys.
Moody's espera que el tema de l'independentisme català encara guanyi protagonisme en els propers mesos, però, segons l'escenari amb què treballa l'agència, la independència no es materialitzarà en cap cas en els pròxims dos o tres anys. A més, segons la majoria dels observadors, només un terç dels catalans dóna un suport fort la independència.
"Per tant, en aquesta etapa, les aspiracions independentistes catalanes no són un motor de les qualificacions ni d'Espanya ni de Catalunya", afirma l'agència en un comunicat.
En aquest sentit, remarca que els polítics catalans han deixat clar que només continuaran amb el procés independentista a través de mitjans legals i que la permanència a la zona euro és un "objectiu polític clau".
"Segons l'opinió de Moody's, aquests objectius serien difícils de conciliar amb la independència. Així mateix, no hi ha en marxa actualment preparatius pràctics per a la independència", subratlla.
D'altra banda, considera que és probable que el Govern convoqui eleccions anticipades si l'executiu espanyol declara "inconstitucional" la consulta popular sobre la independència.
Moody's també destaca que el suport a la independència podria quedar afectat pel resultat d'una eventual negociació del sistema d'un nou règim de finançament autonòmic. Recorda que Catalunya s'ha queixat des de fa temps que l'actual sistema la perjudica en comparació amb altres autonomies. "Les converses estan en una fase inicial, però Moody's espera que un sistema reformat sigui més beneficiós per a Catalunya, encara que és improbable que s'assoleixin les seves peticions de més autonomia fiscal", afegeix l'agència.
Finalment, l'agència apunta que les valoracions d'Espanya i Catalunya continuaran sent conseqüència de les previsions de creixement econòmic, de les perspectives de reducció de deute i de la consolidació pressupostària i, en el cas de Catalunya, de l'accés al fons de liquiditat autonòmic (FLA).
No obstant això, l'agència afegeix que podrien sorgir pressions a la baixa en les valoracions si el debat al voltant de la independència catalana afectés de forma negativa alguns d'aquests factors.