Economia11/09/2017

Moody's avisa: la independència de Catalunya faria mal a l'economia d'Espanya i al seu ràting

L'agència defensa que el govern central ofereixi una millor fiscalitat i finançament a Catalunya

Ara
i Ara

BarcelonaL'agència de qualificació creditícia Moody's ha advertit que el procés d'independència a Catalunya tindria conseqüències negatives per a l'economia espanyola i les seves qualificacions. Per a l'agència, la solució pot passar per satisfer algunes de les demandes de Catalunya, especialment en fiscalitat i finançament.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En un informe, Moody's aborda la situació del Procés i recorda la mida de Catalunya, que suposa el 19% del PIB espanyol i més del 20% de la recaptació d'impostos tot i suposar només el 16% de la població de l'Estat.

Cargando
No hay anuncios

"La independència debilitaria la fortalesa de l'economia espanyola", apunta l'agència, que revisarà el pròxim 20 d'octubre el ràting d'Espanya. La mateixa agència ja va advertir a principis d'any que, si Catalunya no paga el deute els mercats entendran que hi ha un 'default' a Espanya.

No obstant això, Moody's reconeix que les seves previsions passen perquè el Procés no prosperi i Catalunya es mantingui a Espanya.

Cargando
No hay anuncios

Existeixen, argumenten, nombrosos "obstacles", com les eines constitucionals o un suport popular a la secessió que no arriba a ser majoritari.

Cargando
No hay anuncios

Fins i tot si el referèndum es fes el pròxim 1 d'octubre i guanyés la independència, "la falta d'una base legal i l'absència d'un llindar mínim de participació minaria la seva legitimitat".

L'agència també assenyala que, en qualsevol cas, la relació política entre el Govern central i Catalunya seguirà sent tensa i apunta que la solució ha d'anar per satisfer algunes de les principals peticions de Catalunya: més recursos fiscals i una reforma del marc de finançament regional. Tot, subratllen, respectant el marc constitucional.

Cargando
No hay anuncios

Espanya, reconeixen, és un dels països més descentralitzats de la Unió Europea quant a la despesa del sector públic, però no ho és tant en fiscalitat, ja que la immensa majoria dels impostos es recapten des de l'administració central.

L'agència també adverteix de les conseqüències negatives per a la qualificació de Catalunya, actualment en Ba3 amb perspectiva negativa, si les tensions polítiques augmenten i això afecta les vies de finançament de l'Estat per a aquesta comunitat.