Montoro obre ara la porta a rebaixar al 0% tots els interessos del FLA
El ministre d'Hisenda defensa que les comunitats continuïn finançant-se a través de l'Estat i als mercats en el nou sistema de finançament autonòmic
MadridA només tres dies de les eleccions espanyoles, el ministre d'Hisenda en funcions, Cristóbal Montoro, s'ha mostrat disposat aquest dijous a rebaixar els interessos del deute del fons de liquiditat autonòmic (FLA) que paguen les comunitats a l'Estat. Es dóna la circumstància paradoxal que el govern espanyol gairebé no ha de pagar interessos per finançar-se als mercats, gràcies als baixos tipus del Banc Central Europeu (BCE), però en canvi les autonomies han de pagar cada any milions d'euros de deute al ministeri d'Hisenda. És a dir, el govern espanyol guanya diners concedint crèdits a les comunitats.
Montoro ja va eliminar els interessos per al FLA del 2015, però encara no ho ha fet aquest 2016 per a les comunitats que no van complir l'objectiu de dèficit. Una reivindicació que va capitalitzar el Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) de l'abril passat i que el vicepresident i conseller d'Hisenda del Govern, Oriol Junqueras, va portar a la reunió amb la vicepresidenta del govern espanyol en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría, a finals d'abril. Segons els càlculs de la Generalitat, els interessos del FLA que paga Catalunya són 16 cops superiors als que paga l'Estat al BCE. Si el 2015 van ser del 0%, aquest any s'han pujat al 0,83%.
Una quitança del deute?
Ara, Montoro s'obre a negociar aquests interessos, així com també els del FLA del 2014. Fonts del ministeri consultades per l'ARA interpreten que en el moment que baixen al 0% els tipus, ja s'està fent una "quitança del deute", malgrat que Catalunya segueix pagant el deute pendent a l'Estat sense interessos.
Aquesta serà la fórmula que el PP defensarà en la reforma del sistema de finançament autonòmic, pendent des del 2014. El ministre en funcions s'ha mostrat disposat aquest matí a renegociar el deute de les autonomies amb l'Estat quan s'obrin les negociacions per a un futur sistema de finançament. Montoro es pronuncia només dies després que el Consell General de Col·legis d'Economies proposés condonar deute autonòmic amb l'objectiu d'arribar a un equilibri més elevat entre autonomies.
Montoro opina que "cal revisar de cara al futur les condicions d'aquest deute mutualitzat [amb l'Estat]" i que caldrà introduir "tots aquests elements en la reforma del finançament autonòmic". Considera que, d'alguna manera, el FLA ja ha servit per reestructurar el deute que tenen les comunitats perquè "se'ls està abaratint el deute a través d'aquest mecanisme".
Quin futur espera al FLA?
El ministre d'Hisenda en funcions ha assegurat que fórmules "extraordinàries" de finançament com el FLA ja no tindran raó de ser "quan les comunitats autònomes arribin a l'equilibri pressupostari i hi hagi un nou sistema de finançament autonòmic". Amb tot, ha defensat que les comunitats continuïn finançant-se a través de l'Estat i no pas a través dels mercats. Una manera de perllongar la intervenció de les finances per part de Madrid. "És millor que les comunitats mantinguin el deute amb l'Estat que no pas amb tercers", ha dit.
Una cita amb to electoral
Durant la roda de premsa a Madrid, Montoro ha solemnitzat l'enviament de diners a totes les comunitats autònomes per al pagament a proveïdors, a través del sistema de factura electrònica, de 3.772 milions d'euros. Es tracta de diners que s'envien directament als proveïdors sense passar per la tresoreria de la Generalitat, per exemple. Catalunya, amb 1.430 milions d'euros, i el País Valencià, amb 1.036 milions, capitalitzen la major part d'aquest pagament.