Economia15/05/2018

Montoro continuarà controlant les despeses de la Generalitat després del 155

S'aixeca la intervenció aplicada l'any passat però es manté la del 2015

Júlia Manresa
i Júlia Manresa

MadridNou capítol en el control de les finances públiques de la Generalitat. L'acord que han rubricat aquest dimarts el PSOE i el govern espanyol passa per mantenir la intervenció de les finances de la Generalitat. No es manté el control que l'any passat va aplicar el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, en què el govern català va perdre el control sobre els ingressos corresponents pel sistema de finançament i els seus pagaments, fets directament des de Madrid. Però sí la que va començar el 2015, amb el control a través de la intervenció general de l'Estat de les despeses, a més dels límits a l'endeutament.

Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La limitació de l'autogovern en l'àmbit econòmic ha sigut una de les cartes que més ha fet servir el govern espanyol des del 2015 i molt especialment des de l'any passat, quan va escalar la confrontació. Montoro ja controlava els comptes catalans fa tres anys, però passat el referèndum es va intensificar emparant-se en la llei d'estabilitat pressupostària i considerant que Catalunya representava un risc per al compliment del dèficit del conjunt de l'economia espanyola. Des d'aleshores, amb l'aplicació del 155 s'havia especulat sobre si es mantindria el control o no un cop s'aixequés l'aplicació d'aquest article de la Constitució. Finalment, com ja havia quedat reflectit al 'Butlletí Oficial de l'Estat' (BOE), l'última intervenció cau amb el 155, però es manté la del 2015.

Cargando
No hay anuncios

Tot i així, cal recordar que la intervenció que va arrencar el 2015 ja és un nivell de control sobre l'autonomia financera de la Generalitat "inèdit" des que hi ha autogovern. Aleshores es va instaurar el control no només sobre els pagaments fets a través del Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA) –que també aplica sobre altres comunitats–, sinó que la intervenció general de l'Estat passava a certificar els diversos pagaments fets a través del pressupost català, a més de limitar la capacitat d'endeutament de la Generalitat i d'activar una mena de 'botó del pànic' perquè els funcionaris puguin alertar de qualsevol moviment que es desviï del que el govern espanyol considera legal.

A més, la Generalitat continuarà connectada telemàticament amb el govern espanyol a través del punt d'entrada de factures electròniques. És a dir, que l'executiu continuarà veient a què destina la Generalitat cada euro.

Cargando
No hay anuncios
Què implica el control de les finances catalanes del 2015?

  1. L’Estat controla tota la despesa que la Generalitat faci amb els fons del FLA. Però no només això: addicionalment, totes les despeses –ja siguin fetes amb impostos cedits o amb ingressos extraordinaris, com per exemple amb la venda de patrimoni– estan sota la supervisió de la intervenció general de l’Estat.

  2. Hisenda controla de forma telemàtica les factures a través d’un punt electrònic. Això li permet la supervisió a temps real dels pagaments que va efectuant la Generalitat.

  3. La interventora general dels comptes de la Generalitat, Rosa Vidal, haurà de certificar cada mes que Catalunya no es gasta ni un euro per a finalitats il·legals. El 2017 aquest informe mensual va passar a ser setmanal.

  4. Es manté l’anomenat 'botó del pànic' a la web del ministeri d’Hisenda a través del qual funcionaris i empreses poden denunciar si detecten comportaments o pagaments de la Generalitat.