1. Quan es va aprovar el factor de sostenibilitat?
El 2013, amb la reforma del sistema de pensions que el PP va impulsar. Suposa reduir l’import de les pensions que entren al sistema perquè afegeix al càlcul l’esperança de vida que s’actualitza cada cinc anys. Per tant, la cotització es reparteix en més anys perquè l’esperança de vida creix.
2. Quin impacte té per al pensionista?
Segons les estimacions que va fer el BBVA tenint en compte que s’havia d’aplicar el 2019, la previsió del seu centre d’estudis era que els nous pensionistes del 2019 tindrien una rebaixa del 0,57% de la pensió. Per tant, un pensionista que es jubilés el 2018 i cobrés 1.000 euros, l’any següent en cobraria 994,3.
3. Quin impacte té per a les arques públiques?
L’impacte inicial és lleuger i es comença a notar a llarg termini. Però el pla d’estabilitat del 2014 preveia que el conjunt de mesures estalviarien una despesa de 3,4 punts percentuals del PIB el 2050. L’últim preveu que (incloent-hi el factor) suposi un estalvi de despesa de 950 milions el 2019.
4. Per què el govern espanyol no en parla al pla d’estabilitat enviat a Brussel·les?
Argumenta que l’endarreriment definitiu el portarà a terme el Pacte de Toledo, però la realitat és que si s’aproven els pressupostos amb l’esmena del PNB segur que no entrarà en vigor el 2019 ni cap dels anys que preveu el pla d’estabilitat.
5. Té un impacte immediat endarrerir-lo?
No és immediat, però ajorna l’efecte de la reforma i, per tant, ajorna el dia en què es començarà a retallar la pensió d’entrada dels nous jubilats, i també la reducció de la despesa que això suposa, que va guanyant dimensió a mesura que passen els anys i entren més pensionistes al sistema.
6. Què en va dir Brussel·les, del pla presentat?
El pla preveu que l’augment de la despesa en pensions es pagui amb la taxa Google que encara no s’ha ni discutit. Brussel·les ja va advertir de la dificultat de complir els objectius de dèficit i va avisar que no es retrocedís en la reforma del sistema de pensions, i posava especial èmfasi en el dèficit de la Seguretat Social.