MadridLa ministra d’Hisenda, que fa una setmana exhibia un informe legal que suposadament impedia un govern central en funcions transferir a les comunitats autònomes els diners pendents del finançament autonòmic, es compromet ara a buscar una solució. María Jesús Montero va confirmar aquest dilluns en una entrevista a la Cadena Cope que farà el pagament de les bestretes “abans de finals d’any”. El govern de Pedro Sánchez porta mesos bloquejant les bestretes i la liquidació de l’IVA amb l’argument que, com que està en funcions, no ho pot pagar. Una situació que ha posat en peu de guerra els executius autonòmics.
Inscriu-te a la newsletter El pànic a TrumpInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi
Ara la voluntat del govern del PSOE és trobar la fórmula per poder fer els pagaments, fins i tot si s’acaben convocant noves eleccions per al 10 de novembre. En cas de tornar a les urnes, la formació d’un nou govern central s’allargaria i agreujaria el problema de les comunitats autònomes. Segons fonts d’Hisenda, l’informe de l’Advocacia de l’Estat era molt clar a l’hora de considerar il·legal la transferència dels diners del finançament autonòmic per part del govern en funcions, però María Jesús Montero -que abans de ser ministra va ser consellera d’Hisenda d’Andalusia- està convençuda que cal buscar una alternativa per fer-ho possible. “El fet que no hi hagi govern no hauria d’afectar les comunitats autònomes”, apunten des del ministeri.
La pressió sobre Montero des de les autonomies és màxima. El ministeri estudia fórmules que permetin desbloquejar la situació, encara que impliquin forçar la legislació. La solució, segons les mateixes fonts, no passaria per oferir crèdits sense interessos, tal com va demanar el PP. “Tècnicament és molt complicat”, justifiquen les fonts.
Forat als pressupostos
La falta de pressupostos de l’Estat primer, i de govern en plenes funcions després, ha impedit que rebin les bestretes del finançament autonòmic i la liquidació de l’IVA. Són entre 5.000 i 7.000 milions d’euros. La situació fa que els governs autonòmics tinguin un forat important -quan van elaborar els pressupostos comptaven amb uns diners que ara no tenen- i que es vegin obligats a fer retallades per quadrar els comptes. Malgrat les queixes de les autonomies, la titular d’Hisenda en funcions va sostenir que els governs autonòmics poden continuar fent despesa sense aplicar retallades perquè es tracta d’un problema “de pagament i no de despesa”.
Les gestions de Montero per trobar una solució són, per ara, discretes. De fet, la Generalitat encara no té cap constància de les intencions de Montero. “No hem rebut res”, va assegurar aquest dilluns una portaveu del Govern. Així doncs, l’executiu català manté la retallada del 6% de la despesa prevista per a aquest any, i tirarà endavant el recurs contenciós administratiu contra l’Estat per l’impagament de l’actualització de la bestreta del finançament autonòmic, informa Leandre Ibar.
El model de finançament autonòmic no està pensat perquè els períodes amb governs en funcions s’allarguin durant mesos. Amb el nou mapa polític, que fa més difícils majories absolutes i allarga mesos els períodes de negociacions per formar govern, es fa necessària una reforma legal que permeti en un futur-al marge de la solució immediata que trobi Montero- lliurar les bestretes encara que no s’aprovin els pressupostos o que hi hagi un govern en funcions. La ministra d’Hisenda va defensar ahir un debat “al més aviat possible” sobre el model de finançament autonòmic a l’Estat. Montero convocarà en els pròxims mesos el Consell de Política Fiscal i Financera per debatre els possibles canvis amb els governs autonòmics.
Pressupostos el 2020
En l’entrevista de la Cadena Cope, Montero va aprofitar per fer una crida a Unides Podem perquè accepti l’oferta del PSOE de negociar un programa de govern que faciliti la formació d’un nou executiu. En aquest cas, es podran aprovar uns nous pressupostos generals de l’Estat i es posarà punt final al problema de les bestretes. Si hi hagués govern abans del 23 de setembre, la ministra calcula que hi podria haver pressupostos a principis del 2020. Però “potser no és el dia 1 de gener”, va puntualitzar Montero.
LES CLAUS
1. Per què el govern del PSOE bloqueja les bestretes?
L’Estat sosté que ni els diners que transfereix a les comunitats autònomes en concepte de finançament ni la liquidació de l’IVA es poden lliurar si un govern està en funcions. Un informe de l’Advocacia de l’Estat argumentava que els governs en funcions no poden establir noves orientacions de política financera que “condicionin o impedeixin les que pugui adoptar” el futur executiu.
2. Per què ara el problema s’agreuja?
Fins fa poc, a Espanya els governs eren d’un sol color i tardaven poques setmanes a constituir-se. Amb la fi del bipartidisme, els partits tarden mesos a formar govern i s’allarguen les situacions amb executius en funcions.
3. Quina solució estudia Hisenda?
La pressió política i la situació injusta per als governs autonòmics ha fet reaccionar el ministeri que dirigeix María Jesús Montero, que abans havia sigut consellera d’Hisenda de la Junta d’Andalusia. Ara Montero s’ha compromès a buscar vies alternatives, però descarta la idea del PP d’aprovar crèdits sense interessos.