Molins eleva un 40% els guanys i torna al benefici del 2008
La cimentera no tanca la porta a retornar el domicili social a Catalunya
BarcelonaCiments Molins va tancar el 2017 amb un benefici net de 89 milions d'euros, una xifra un 40% superior a la de l’any anterior.
La companyia assegura que ha superat la crisi, després que el benefici brut operatiu (ebitda) s’hagi situat pràcticament al mateix nivell que tenia l’any 2008, segons ha explicat el conseller delegat de la companyia, Julio Rodríguez.
Tot i això, l'estructura de negoci és molt diferent, ja que actualment la producció espanyola només aporta un 20% de la capacitat de producció, mentre que el mercat internacional aporta l'altre 80%. La companyia té 12 plantes cimenteres a vuit països: Espanya, l’Argentina, Mèxic, Tunísia, Bangladesh, l'Uruguai, Colòmbia i Bolívia.
Ciments Molins, empresa de la qual la família té més del 90% del capital però que cotitza a borsa, va ser una de les empreses que va traslladar la seu a Madrid després de l’1-O. El president de la companyia, Joan Molins, ha defensat el canvi de seu a causa de la situació política, però no ha tancat la porta a un futur retorn. “No sé com evolucionarà, tot està obert”, ha dit.
Julio Rodríguez ha destacat la recuperació del consum de ciment a Espanya, d’un 11%, però encara està molt lluny dels nivells precrisi. Rodríguez s’ha queixat de l’increment dels costos energètics el 2017 (un 19% el combustible i un 36% l’electricitat), cosa que resta competitivitat, especialment a Ciments Molins que exporta més de la meitat de la producció espanyola.
Accelerar inversions
Molins, que ha invertit 262 milions d’euros entre el 2015 i el 2017, bàsicament per créixer en capacitat de producció a l’exterior, accelerarà el pols inversor i pensa destinar-hi 300 milions d’euros en el període 2018-2020.
Aquestes inversions aniran destinades a millorar la capacitat de producció però també a comprar alguna empresa si es presenta una bona oportunitat, segons ha reconegut Rodríguez.
Les inversions es finançaran sense incrementar gaire la ràtio de deute gràcies al flux de caixa generat. De fet, la companyia ha reduït un 68% la ràtio de deute sobre ebitda des del 2013 i ha passat en aquest període d’un deute net de 255 milions el 2013 a 14 milions el 2017.