TECNOLOGIA
Economia21/05/2018

El model Deliveroo, als jutjats

Dimecres arrenca el primer judici a Barcelona d’un missatger contra l’apli

Paula Solanas
i Paula Solanas

BarcelonaEl debat sobre la relació laboral que existeix entre les plataformes digitals i els autònoms que hi ofereixen serveis podria tenir aviat una resposta més clara. Els judicis entre la plataforma de menjar a domicili Deliveroo i els seus missatgers ja han arribat a Catalunya, i dimecres es produirà el primer enfrontament en un jutjat a Barcelona. Es tracta de la primera de les 16 demandes en què diferents exrepartidors demanen que se’ls reconegui com a assalariats i afirmen que les condicions de la plataforma els feien treballar com a “falsos autònoms”. També denuncien que la plataforma va acomiadar-los com a represàlia per haver participat en la vaga convocada l’estiu passat per protestar contra les condicions que imposava un nou contracte.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El conflicte no és diferent al que ja s’ha viscut en altres països com el Regne Unit, Bèlgica o els Països Baixos, on els repartidors també han protagonitzat aturades i mobilitzacions. De fet, a Espanya ja hi ha hagut dos judicis per intentar resoldre aquest enfrontament. El primer va ser a Madrid i es va tancar amb un acord econòmic amb el missatger abans d’arribar als tribunals. En canvi, el segon judici a València sí que es va produir, ja que l’extreballadador no va acceptar la compensació. Ara el repartidor espera el mateix que els seus companys de Barcelona, una sentència que aclareixi si se’ls ha de considerar empleats o autònoms que escullen quan i com treballar a través de la plataforma.

Cargando
No hay anuncios

“Han evitat la comunicació amb el sindicat i no han volgut participar en les taules de conciliació amb l’administració”, explica a l’ARA l’Oriol, el primer rider de Barcelona que dimecres s’enfrontarà a la multinacional britànica. En la seva opinió, una sentència a favor dels repartidors podria forçar Deliveroo a pagar les quotes de la Seguretat Social pendents i els salaris corresponents fins al dia de la decisió judicial. A més, creu que els hauria de readmetre com a assalariats.

Coincidint amb el judici, alguns dels exrepartidors també presentaran la cooperativa amb què volen engegar la seva pròpia aplicació d’entregues que, segons afirmen, contractarà com a empleats els missatgers. La iniciativa pretén “lluitar contra la precarietat” al sector a través de l’autoorganització per crear “llocs de treball dignes”. Demà presentaran una campanya de micromecenatge a la plataforma Goteo per finançar l’aplicació.

Cargando
No hay anuncios

Fonts del sector tecnològic insisteixen, però, que cal avançar en “solucions jurídiques” per adaptar-se als models de treball de les plataformes digitals. En aquest sentit, destaquen que hi ha beneficis en el sistema d’autònoms de Deliveroo, ja que és més flexible que els contractes laborals tradicionals. Tot i així, les mateixes fonts reconeixen que caldria buscar solucions intermèdies com ara l’autònom econòmicament depenent.