Indústria

La UE prohibeix llençar la roba no venuda i acaba amb l'obsolescència prematura

Les companyies hauran de fabricar pensant en fer fàcil la reparació i el reciclatge dels productes

Brussel·lesLes empreses del sector de la moda ja no podran llençar tota la roba i calçat que no venen. Ho han acordat aquest dimarts el Consell Europeu (estats membres) i el Parlament Europeu, conjuntament amb altres mesures ecologistes que pretenen potenciar l'economia circular i reduir l'impacte mediambiental de la indústria tèxtil, que és altament contaminant.

Inscriu-te a la newsletter El pànic a TrumpInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

A més, en cas que les companyies llencin productes que s'han quedat sense comprador, hauran de notificar-ho a les administracions corresponents i explicar-ne el motiu. Si és injustificat, la nova llei preveu sancions bastant més elevades del que fins ara es pagaven per incompliments similars.

Cargando
No hay anuncios

Aquest reglament europeu, que va dirigit sobretot a les grans companyies de baix cost que venen per internet, s'haurà de transposar a les diferents legislacions estatals en un termini màxim de 18 mesos i les grans marques tindran un marge d'adaptació de nou mesos. Les petites i mitjanes empreses tindran sis anys de marge per complir amb la normativa.

La Unió Europea també ha consensuat mesures que volen reduir l'anomenada obsolescència prematura. És a dir, quan un producte s'espatlla al cap de pocs anys de vida i les companyies dificulten la reparació per incentivar el consum o perquè el consumidor només pugui arreglar-lo si contracta els serveis del mateix fabricador. "La dimensió sostenible de la fabricació del producte s'ha de tenir en compte des de la primera etapa de la seva concepció", ha assenyalat com a representant del Consell de la UE el ministre d'Indústria espanyol, Jordi Hereu.

Cargando
No hay anuncios

D'aquesta manera, el reglament obligarà que les empreses ja fabriquin pensant que la reparació sigui fàcil en cas que els productes s'espatllin aviat o just quan s'acaba la garantia. I, en aquest sentit, que es faciliti que els consumidors puguin arreglar-los en qualsevol taller i no hagin d'anar a la botiga oficial per obligació. A més, els productes hauran de tenir un ecodisseny que permeti que quan deixin de ser útils els seus components es puguin separar sense gaires complicacions i siguin fàcilment reciclables.

Cargando
No hay anuncios

Els productes afectats són de tota mena, des d'electrodomèstics fins a la roba, passant per mobles i finestres. Alguns dels productes que no es veuran afectats per la normativa són els aliments, els pinsos, les medicines i els productes veterinaris. Tampoc els vehicles de motor de combustió, perquè ja s'han aprovat altres legislacions per reduir-ne l'impacte ambiental

Un passaport digital verd

La Unió Europa també introdueix una mena de passaport digital que hauran de tenir tots els productes comunitaris que hi hagi al mercat. Segons el text legislatiu, el document indicarà "clarament" com es pot reparar o reciclar l'article en qüestió perquè consumidors i empreses tinguin més informació sobre el que compren o subministren, i siguin conscients de la segona vida que es pot donar als productes abans de llençar-los a les escombraries.

Cargando
No hay anuncios