Puig presenta candidatura per ser el nou català de l'Íbex-35
Els analistes donen per fet que el grup de fragàncies entrarà al selectiu després d'un any sense canvis
BarcelonaEn un any de sequera, també per a les sortides a borsa, Puig es pot convertir en una alenada d'aire fresc als mercats espanyols. El gegant català de les fragàncies ha fet per fi oficial aquesta setmana el rumor que presagiava des de feia temps el seu salt als parquets. Amb l'operació, la companyia espera captar almenys 2.500 milions d'euros i que la família en continuï mantenint el control. Amb les dades dels últims resultats a la mà –vendes i guanys rècord per tercer any consecutiu–, els analistes financers donen per fet que el grup de bellesa és un clar candidat a entrar a l'Íbex-35 i a convertir-se en un nou valor d'origen català dins aquest club exclusiu d'empreses.
Quins són els requisits que hauria de complir Puig per aconseguir-ho? L'Íbex-35 compta amb un comitè assessor tècnic, que és qui fixa les normes per determinar quines cotitzades espanyoles poden formar part del selectiu. Una de les condicions és que la capitalització mitjana de l'empresa (el preu de l'acció multiplicat pel nombre total de títols) superi el 0,3% de la capitalització mitjana de l'índex durant el període de control, que és de sis mesos. Per exemple, al tancament de la sessió de divendres l'Íbex-35 comptava amb un valor total en borsa de 676.506 milions d'euros, és a dir, que una empresa valorada en almenys 2.029 milions d'euros podria entrar-hi. Un altre mínim per passar el filtre és que el valor candidat s'ha de negociar almenys durant una tercera part de les sessions en el període de control, a menys que es trobi entre les 20 empreses més grans de l'índex. Cada semestre el comitè fa una revisió i decideix si alguna d'elles hi entra o en surt.
La valoració de Puig és una incògnita que s'acabarà de resoldre quan la companyia presenti el fulletó de sortida a borsa a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), però els analistes financers ja fan les seves apostes. Els més optimistes allarguen la xifra fins als 15.000 milions de dòlars, els moderats la situen vora els 10.000 milions i els més prudents rebaixen l'entusiasme una mica per sobre dels 7.500. "Si en mirem diverses [d'empreses] dins del sector podem veure com cotitzen entre 15 i 20 vegades els seus beneficis i, encara que la mida de Puig és menor, pensem que mereix un múltiple en aquests rangs", explica Javier Cabrera, analista de la plataforma de trading XTB. L'expert valora que la companyia ha crescut a un ritme molt elevat durant els últims dos anys, però "per ser conservadors" estima un creixement del voltant del 10% en els seus guanys per al 2024, fins a uns 551 milions d'euros. "D'aquesta manera, arribaríem a una valoració d'entre 7.665 i 10.220 milions d'euros".
Per posar en context les xifres de Puig, Cabrera compara la catalana amb un altre gegant de la moda, el grup francès LMVH. Aquest va aconseguir l'any passat uns ingressos de 8.721 milions d'euros en el segment de perfums i cosmètica. És el doble respecte als 4.304 milions que va facturar Puig, però l'analista remarca que la catalana està avançant a doble dígit mentre que l'imperi fundat per Bernard Arnault, l'home més ric del món, "només" va créixer un 7%.
Un any sense canvis a l'Íbex-35
Qualsevol de les xifres que hi ha a les quinieles garantiria a l'empresa presidida per Marc Puig el tiquet d'entrada a l'Íbex-35 complint el requisit de capitalització mínima i la situaria en volums semblants als de firmes com Redeia (l'antiga Red Eléctrica), el hòlding d'aerolínies IAG o ACS, la constructora del president del Reial Madrid, Florentino Pérez. Fa temps que les cadires de l'Íbex-35 estan força estancades: l'última incorporació va ser la d'Unicaja, el desembre del 2022, que va entrar en substitució de Siemens Gamesa. Durant tot l'any passat en les diferents revisions que va fer el comitè assessor tècnic no hi va haver cap canvi, justament perquè la capitalització dels aspirants no arribava a les xifres dels membres actuals.
Sobre la possible entrada de Puig al club de l'Íbex-35, Cabrera apunta que ho podria aconseguir. "El cert és que hi ha valors com Melià que estan sota el punt de mira per sortir del selectiu, a causa de la seva capitalització i sobretot a la liquiditat del valor", afegeix. Per als clients que ja els estan preguntant, des de la plataforma de trading remarquen que Puig pot ser un valor "interessant" per a l'índex per les seves característiques. Esperen que l'acció de la companyia de perfums i cosmètica tingui un bon comportament, "ja que les empreses de creixement acostumen a tenir una bona rebuda a la borsa, i més quan són capaces de generar benefici".
Al grup financer GVC Gaesco, aquesta setmana han rebut moltes consultes de clients seduïts per l'anunci del salt a la borsa de Puig, a qui han hagut de recordar que en aquesta operació de sortida només hi haurà lloc per als inversors institucionals, com fons d'inversió o bancs. "Només per com de nou és ja serà atractiu dins l'Íbex-35, on gairebé tot són energètiques i bancs. Amb aquest volum i en aquesta branca fins ara no hi havia res", indica Borja Ribera, director de l'entitat i professor de borsa a EAE Business School. L'expert considera que Puig es pot convertir en un valor estratègic perquè dins el seu negoci hi ha una mica de tot, des de perfums fins a firmes de moda, maquillatge i dermocosmètica. Des dels canvis de seu social per l'1-O, Grifols i Fluidra són les úniques catalanes de l'Íbex-35 que mantenen el domicili al Principat.