Sostenibilitat
Moda10/02/2024

Un negoci "enormement contaminant"

Les marques 'low cost' acumulen acusacions per esgotar recursos naturals i provocar tones de residus

BarcelonaEl sector de la moda és un dels que més empremta deixa en el medi ambient. Aquesta indústria representa més del 10% de les emissions d’efecte hivernacle, segons un informe de l'ONU que també alerta que la producció de cotó és responsable de quasi el 23% de l’ús global de pesticides, mentre que el tint i el tractament dels teixits generen quasi el 20% de la contaminació de l’aigua d’origen industrial. I això no és tot. Per posar un exemple de la gran quantitat de recursos que aquest sector utilitza: per confeccionar uns texans calen 7.500 litres d’aigua, que són els que una persona beu durant set anys. 

Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

I totes aquestes dades es compliquen quan parlem del fast fashion –la moda ràpida– que provoca un cicle compulsiu de comprar, usar i llençar creant un negoci “enormement contaminant”, segons diu Neus Soler, professora dels estudis d’economia i empresa de la Universitat Oberta de Catalunya. 

Cargando
No hay anuncios

El model de negoci del fast fashion passa per “una sobreproducció que permet que cada setmana les botigues tinguin peces noves, creant necessitats als consumidors que compren de forma compulsiva impulsats per uns preus molt baixos, però s’acaben posant les peces de roba poques vegades i llançant-les al cap de poc temps”, destaca Soler. Segons aquesta experta, de totes les marques de fast fashion, la xinesa Shein és la que destaca per sobre les altres en aquesta capacitat de sobreproduir i oferir novetats constantment. “Gràcies a campanyes molt potents a xarxes socials, sobretot a TikTok, i a la seva relació entre uns preus molt baixos i una qualitat acceptable, han aconseguit un gran èxit”, diu Soler. “El problema va des de la sobreproducció i el gran ús de recursos que necessita fins a l’acumulació de residus que provoca, ja que aquesta roba acaba llançada havent-se usat molt poc”, lamenta Soler. Des de Shein, en canvi, neguen aquestes acusacions: "Provem els nous productes amb petits lots de 100 a 200 articles i reabastim només el que està en demanda. Això significa que no comprem matèries primeres en excés i qualsevol residu de producció està limitat als productes amb molta demanda. Així podem reduir significativament els casos d'inventari excessiu", diu un portaveu de l'empresa a consulta d'aquest diari.

Químics tòxics

Greenpeace ja fa temps que denuncia que una de les pitjors conseqüències del fast fashion és “la gran quantitat de residus tèxtils contaminants que arriba cada cop amb més freqüència a l’Àfrica Oriental i a països del Sud global”. Segons Greenpeace “Shein porta a l’extrem el model de negoci de la moda ràpida, que obliga els proveïdors a efectuar comandes de forma vertiginosa: les demandes s’executen a la Xina i en un termini de tres a set dies s’entreguen directament als clients en transport aeri”, la qual cosa segons l'ONG demostra que “és un model de negoci que depèn de l’explotació del medi ambient”, tal com denuncien al seu informe Los trapos sucios de Shein publicat el 2022. 

Cargando
No hay anuncios

En aquest informe Greenpeace va analitzar la composició de diverses peces de roba i complements de Shein: va comprar 42 articles a les webs de la marca a Alemanya, Àustria, Itàlia, Espanya, Suïssa i una botiga pop-up a Múnic i els va enviar a un laboratori independent per analitzar-ne la composició. Els resultats demostren “que Shein incompleix la normativa mediambiental de la UE sobre substàncies químiques”, segons l'ONG. En l'informe asseguren que dels 47 productes analitzats un 15% superaven els valors límits de la UE per substàncies químiques perilloses. Soler comenta que això passa perquè “Shein és una empresa xinesa i no està sotmesa als controls que hi ha sobre les empreses europees i americanes”. La companyia, per contra, assegura que treballa "en estreta col·laboració amb agències internacionals per dur a terme proves periòdiques i garantir el compliment dels estàndards de seguretat del producte". "En l'últim any hem realitzat més de 300.000 proves de seguretat química. Quan rebem alguna reclamació contra els nostres productes, els retirem immediatament com a mesura de precaució", asseguren a l'ARA.