Mor Isak Andic, fundador de Mango, en un accident a les coves de Collbató
L'empresari, de 71 anys, era l'home més ric de Catalunya i la cinquena fortuna d'Espanya
Isak Andic, fundador de Mango, ha mort aquest dissabte en caure des d'un barranc a les coves de Collbató, Montserrat. Segons expliquen els Mossos d'Esquadra, cap a tres quarts d'una del migdia d'aquest dissabte han rebut l'avís d'un accident a les coves de Montserrat i, quan els serveis d'Emergència hi han arribat, han trobat el cos ja sense vida de la víctima. Fonts empresarials i amb accés a dades de la investigació han confirmat que la víctima era el fundador i propietari de Mango, Isak Andic.
L'empresari, de 71 anys, era amant del senderisme i aquest dissabte era a les coves de salnitre de Collbató amb el seu fill, que és qui ha trucat a Emergències. Segons fonts oficials, Andic ha caigut des d'una altura d'uns 150 metres, i en una "zona de difícil accés". Isak Andic era fins ara l'home més ric de Catalunya i la cinquena fortuna més gran d'Espanya, amb un patrimoni de 4.500 milions d'euros, segons l'últim informe de la revista Forbes, un patrimoni que l'últim any va augmentar un 66%.
"Un exemple per a tots"
"Amb un profund dolor lamentem comunicar la inesperada mort d'Isak Andic, el nostre president no executiu i fundador de Mango, aquest dissabte per un accident", ha confirmat l'empresa a través d'un comunicat que signa el seu conseller delegat, Toni Ruiz. "Isak ha sigut un exemple per a tots nosaltres. Ha dedicat la vida al projecte de Mango i ha deixat una empremta inesborrable gràcies a la seva visió estratègica, el seu lideratge inspirador i el seu compromís indestructible amb uns valors que són els que ell mateix ha aportat a la nostra companyia", assevera Ruiz al comunicat.
"El seu llegat reflecteix l'assoliment d'un projecte empresarial marcat per l'èxit, i també per la seva qualitat humana, la seva proximitat i la cura i l'afecte que, sempre i en tot moment, ha traslladat a tota l'organització –diu Ruiz–. La seva partida deixa un buit enorme però tots nosaltres som, d'alguna manera, el seu llegat i el testimoni dels seus èxits. Ens correspon, i aquest és el millor homenatge que podem fer a Isak. Continuarem vetllant perquè Mango segueixi sent el projecte que Isak ambicionava, perquè se'n pugui sentir orgullós sempre".
La mort inesperada d'Andic ha commocionat també el món empresarial i polític, i les xarxes s'han omplert de missatges de consternació i condol per a la seva família i amics. El president de la Generalitat, Salvador Illa, ha fet una piulada en què ha declarat que està "consternat per la pèrdua d'Isak Andik" i l'ha qualificat "d'empresari compromès que, amb el seu lideratge, ha contribuït a fer gran Catalunya i a projectar-la al món". També el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, s'ha afegit a les reaccions, amb un "reconeixement a la seva gran labor i visió empresarial", ha dit a través d'un tuit.
Fet a si mateix
La trajectòria vital i professional de qui era la persona més rica de Catalunya va ser la d'un home fet a si mateix. Amb 14 anys va abandonar, juntament amb la seva família, el seu Istanbul natal, que estava sacsejat per brots d'odi religiós que van portar aquest jueu sefardita a Catalunya. Des de ben aviat, poc després de fer els 18 anys, va mostrar un esperit emprenedor en el món de la moda. Encara avui es recorden paradetes seves amb roba o la botiga Ibiza que va obrir a la Via Augusta.
Els seus orígens com a empresari estan adornats amb relats que tenen aparença de mite però que són certs: el jove Andic, amb el seu germà Nahman, comprant roba durant les vacances i venent-la amb èxit a Barcelona; o, més impactant, la infinitat de viatges en camió amb ell mateix conduint des de Turquia fins a Barcelona per portar la roba, en un trajecte que avui dia encara requereix 30 hores de conducció.
En l'origen del que seria la seva empresa, Mango tenia el nom Bubbles y Scooter fins que l'empresari va tenir la idea del nom actual mentre menjava la fruita en un viatge a les Filipines. El creixement de la companyia va ser meteòric fins a assolir un imperi que avui factura més de 3.000 milions i té més de 2.000 botigues per tot el món.
Però Andic també va viure situacions difícils. Una de les més conegudes és la successió fallida que va intentar l'any 2014, en què havia de deixar la companyia en mans del seu fill Jonathan. Andic pare se'n va haver de desdir, i va interrompre la seva anhelada volta al món en vaixell, que era la seva gran passió, per redreçar la companyia. Va ser poc després que va deixar la gestió de la companyia en mans de Toni Ruiz.
Tot i la seva posició de gran capità de l'empresa catalana, Andic va defugir sempre el rol de pal de paller de la burgesia barcelonina. Fonts empresarials consultades per l'ARA recorden com un dels escassos rols representatius que va tenir, el de president de l'Institut de l'Empresa Familiar, el va assumir a contracor i no li va reportar cap satisfacció. A Andic, expliquen, li agradava defugir el protagonisme, i l'èxit professional no el va canviar.
Andic havia tingut tres fills amb la seva primera dona, Neus Raig, el ja citat Jonathan, Judith i Sarah. La seva parella actual era Estefania Knuth.
Molt gelós de la seva vida personal, no concedia entrevistes. Una rara excepció és la que va fer a un mitjà asturià amb motiu de la seva participació en el patronat de la Fundació Príncep d'Astúries l'any 2007. Tot i la seva discreció, era molt estimat en els cercles de la burgesia catalana i sempre es va sentir català. Fonts properes a l'empresari expliquen, que tot i que mai no va ser independentista, va evitar posicionar-se en diverses ocasions, a diferència del seu germà, que va fer públic el seu rebuig al Procés.
Andic deixa el llegat de l'imponent imperi de Mango i la petjada d'una personalitat profundament independent i reservada, un fet que alguns atribueixen als seus orígens sefardites.