Mango podrà continuar exposant obres de Miró i Tàpies al metavers
La justícia desestima la demanda que acusava el grup tèxtil de vulnerar els drets d'autor dels pintors
BarcelonaEl jutjat mercantil número 9 de Barcelona ha desestimat la demanda interposada per la societat de drets d'autor Vegap (Visual Entitat de Gestió d'Artistes Plàstics) contra el grup tèxtil català Mango pels NFT (representacions digitals d'un actiu) inspirats en obres d'art de Joan Miró, Antoni Tàpies i Miquel Barceló. En conseqüència, s'absol la companyia de tota responsabilitat i condemna Vegap a pagar les costes del procediment. L'entitat de gestió de drets d'autor reclamava 1,37 milions d'euros de compensació a la cadena de moda per haver creat NFT a partir d'aquestes obres sense pagar-ne els drets d'autor.
Tal com ha mantingut sempre l'empresa fundada per Isak Andic, la sentència confirma que Mango ha actuat en tot moment de conformitat amb la legislació vigent, ja que la seva actuació no perseguia cap lucre ni explotació comercial de les obres en qüestió, ni en particular dels NFT. El jutge també constata que no es va ocasionar cap perjudici moral o econòmic als autors ni als seus interessos legítims.
La sentència conclou que Mango ha dut a terme un ús legítim, just i innocu de les cinc obres objecte del judici. Lluny de perjudicar els interessos dels seus autors, considera que aquests s'han vist beneficiats pel reconeixement i el protagonisme que les cinc obres plàstiques van tenir en un esdeveniment tan innovador, cosa que ha permès posar-les en valor i donar-les a conèixer entre un públic al qual no haurien accedit d'una altra manera.
Les obres en qüestió són: Ocell volant cap al sol i Cap i ocell, de Miró; Ulls i creu i Esgrafiats, de Tàpies, i Dilatació, de Barceló. El maig del 2022 la companyia va incorporar el metavers a l'obertura de la seva botiga de la Cinquena Avinguda de Nova York, creant aquests NFT amb l'objectiu d'endinsar-se en els nous mons virtuals. Posteriorment, aquests actius digitals es van pujar a la plataforma OpenSea sense possibilitat de compra, descàrrega o reproducció per part dels usuaris.
L'estiu del 2022 Mango va rebre un requeriment de Vegap, en què se l'acusava de no comptar amb l'autorització per part de l'organització sense ànim de lucre per a la reproducció, transformació i comunicació pública d'aquests NFT. Després d'una primera decisió acordant les mesures cautelars sol·licitades per l'entitat, la titular del jutjat mercantil número 9 de Barcelona va celebrar una vista amb les dues parts i l'11 de desembre passat es va celebrar el judici.