Moda

Qui és qui en el futur de Mango

La lectura del testament d'Andic resoldrà els dubtes sobre el nou accionariat i la governança de la marca

Els treballadors de Mango concentrats en un acte per recordar Andic a la seu de Mango a Palau-solità i Plegamans.

BarcelonaMés de tres mil treballadors han omplert aquest dimarts els jardins exteriors de la seu central de Mango, a Palau-solità i Plegamans (Vallès Occidental) per acomiadar el seu fundador, Isak Andic. La mort inesperada de l'empresari en un accident fent senderisme a Collbató ha impactat en la companyia de moda quan estava en el seu millor moment de vendes i beneficis. Les principals incògnites sobre el futur de la firma, com ara qui ocuparà el lloc d'Andic com a president no executiu, com es reorganitzarà l'accionariat o si hi havia un pla de successió preparat, no es resoldran fins a la lectura del testament en els pròxims dies. Andic era el propietari del 95% de Mango, una participació que passarà a mans dels seus hereus.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Respecte al pla de successió, fonts que demanen l'anonimat són clares. "Estic segur que n'hi havia, això no li podia haver passat per alt a Andic, que era meticulós fins i tot parant taula". Altres no ho tenen tan clar, i hi ha qui recorda que "ell no s'esperava morir ara, fins i tot s'estava construint un nou vaixell".

Sigui com sigui, en els últims anys l'empresa havia avançat en la professionalització de la seva estructura i governança, i tot apunta que aquest seguirà sent el full de ruta per a la nova etapa, amb el conseller delegat, Toni Ruiz, al capdavant de la gestió. Aquestes són algunes de les persones clau dins de Mango i la família Andic, així com en els òrgans que governen la companyia:

El conseller delegat
El conseller delegat de Mango, Toni Ruiz.

"Tenint-lo a ell, jo no faria massa invents. És un professional de primera. Andic va tenir un encert amb ell", diu una font de les elits empresarials de Barcelona sobre la figura de Toni Ruiz, el conseller delegat de Mango. Llicenciat en econòmiques a la Universitat de Barcelona i amb un màster d'administració d'empreses a l'Iese, es va incorporar a l'empresa el 2015 com a director financer, després d'haver passat per les cadenes de bricolatge Leroy Merlin, AKI i Bricomat. La seva arribada al grup es va produir després dels mesos convulsos en què el fill d'Andic, Jonathan Andic, va estar al capdavant del negoci. El 2018 el seu pare va nomenar Ruiz com a director general, i des del 2020 és conseller delegat. Una prova innegable de la confiança que li tenia Andic és que l'any passat, en una decisió poc freqüent, va decidir entregar-li el 5% de les accions de Mango. El directiu és l'única persona aliena a la família que participa en el capital social de la companyia.

La família
Jonathan Andic

Isak Andic va tenir tres fills de la seva relació amb la catalana Neus Raig, de qui es va separar. El primogènit i l'únic que treballa actualment a Mango és Jonathan Andic, que va marxar als Estats Units a cursar estudis de comunicació i després va ampliar la seva formació a l'Iese, on es va especialitzar en comptabilitat i finances per a directius a través d'un programa EMBA. Va entrar a l'empresa del seu pare el 2005, fa gairebé dues dècades, i el 2007 va passar a dirigir la nova línia de moda per a home. Al llarg de la seva trajectòria, també ha supervisat les àrees de comunicació i interiorisme, però ara se centra exclusivament en Mango Man. Algunes fonts donen per fet que serà el relleu natural com a president no executiu després de la mort del seu pare, que en el seu moment es va desdir de traspassar-li el rol de primera espasa. També és l'únic fill amb una cadira al consell d'administració del grup i forma part del comitè de direcció. En l'acte de comiat d'aquest dimarts, ha mostrat el seu compromís amb el projecte assegurant que "això és només el principi" i demanant honorar la memòria i el llegat del seu pare.

Les dues germanes de Jonathan mai han tingut un perfil públic i són pràcticament desconegudes públicament. La mitjana, Judith Andic, es va formar en moda a l'Istituto Europeo di Design (IED) de Barcelona i va treballar al departament de disseny de Mango, però va deixar la companyia el 2019. La petita, Sarah, va estudiar gestió d'empreses de moda a l'Instituto Marangoni de Londres i també va passar per la prestigiosa Parsons School of Design de Nova York. Encara que no formen part dels òrgans de govern de Mango, totes dues consten juntament amb el seu germà i el seu pare com a conselleres de Punta Na, la societat patrimonial que agrupa les inversions immobiliàries de la família a Espanya, França, Turquia, la República Txeca i Grècia.

Isak Andic va crear la firma amb el seu germà Nahman, que va assumir el rol de vicepresident fins a la seva jubilació el 2013. Aquest retir es va veure interromput només tres anys després, quan va haver de tornar perquè l'empresa travessava un mal moment. Avui dia Nahman Andic ja està retirat i es dedica a la seva gran passió, la criança de cavalls, a Xerès de la Frontera. És l'únic membre de la família que públicament ha expressat el seu rebuig cap al Procés independentista. L'ajuda la seva filla Sol, mentre que la seva altra filla, Violeta Andic, va arribar a liderar la línia de roba de talles grans de Mango, que portava el seu nom. Actualment ja no treballa a Mango, i ha llançat la seva pròpia marca de moda "amb segell ecològic", Gavriella, amb la dissenyadora Rocío Peralta.

L'esquela d'Isak Andic, publicada a diversos mitjans de comunicació, va deixar una altra incògnita sobre la família. A més dels seus fills biològics, hi apareixia el nom d'Henry Suárez, fillol de l'empresari, a qui tenia una estima molt especial. Suárez és el fundador i propietari de l'estudi de disseny i interiorisme Blanca Beltz i, com explicava ell mateix en una entrevista, també prové per part de pare d'una família turca d'origen sefardita.

El consell
El president de Puig, Marc Puig.

En el procés de professionalització de la gestió de Mango ha estat crucial que la companyia incorporés un consell d'administració, amb consellers independents i executius. Entre els primers, hi ha el professor i exdirector general de l'Iese Jordi Canals, que és expert justament en estratègia corporativa. "És una persona molt influent en la família", destaca una font, i "una figura clau" en el fitxatge de Toni Ruiz. Una altra peça molt rellevant del consell és Marc Puig, president del gegant dels perfums Puig. El seu pare, Marian, va ser "un segon pare per a Andic" i el va introduir a la societat catalana quan es va iniciar en els negocis, recorden les mateixes veus. També li va fer de role model i l'aconsellava en temes clau.

Aquest òrgan el completen el directiu Jordi Constans, que va passar per corporacions com Danone i Louis Vuitton i que també forma part dels consells d'administració de Puig i Fluidra; el fundador del fons AZ Capital Jorge Lucaya; la directora financera de Mango, Margarita Salvans; el director d'expansió i franquícies, Daniel López; el mateix Jonathan Andic i el conseller delegat, Toni Ruiz. "El que tindria sentit, i el que algun cop hem sentit en veu alta, és que els fills es quedin a la patrimonial i els executius a l'empresa", raona un empresari que demana l'anonimat.

Amb tot, la clau segueix sent el repartiment de les accions, que és encara un misteri i la gran pregunta que recorre els despatxos de les grans empreses catalanes. Perquè fins i tot en el cas que, en efecte, hi hagi un pla de successió aprovat, els nous propietaris de la companyia podrien fer i desfer el model si tenen un 51% de les accions.

stats